FOTO Ruguri cu anvelope uzate (tradiții precreștine), stinse înainte de a fi aprinse în județul Iași

luni, 03 mai 2021, 10:58
2 MIN
 FOTO Ruguri cu anvelope uzate (tradiții precreștine), stinse înainte de a fi aprinse în județul Iași

Cu ocazia sărbătorilor Pascale și a zilei de 1 Mai au fost organizate acțiuni tematice comune cu Poliția, pentru verificarea respectării prevederilor Legii Picnicului, L 54/2012.
 

Au fost verificate, prin sondaj, zone special amenajate, zone indicate precum și zone consacrate de afluență publică. 

În anumite zone s-a constatat existența unor structuri tip rug realizate din deșeuri de anvelope uzate, instrumente de tip făclie și anvelope prevăzute cu mâner din lemn și legătură de 2 metri din sârmă, pregătite pentru a fi aprinse și manipulate în Noaptea de Înviere. 

Au fost desfășurate acțiuni pentru descurajarea și împiedicarea acestor practici ilegale și puternic dăunătoare mediului și sănătății, numite de către unii localnici "tradiții de Înviere", uneori rădăcinile acestora fiind plasate în istorie cu mult înainte de inventarea anvelopei din cauciuc.
Au fost contactate autoritățile publice locale, care sunt responsabile pentru eliminarea în siguranță și în condiții de legalitate a acestor depozitări de deșeuri găsite pe domeniul public al unității administrativ-teritoriale, pentru proveniența cărora nu au fost identificați autorii. 

Au fost depistate în trafic și oprite două autoutilitare tip camionetă care transportau încărcături de deșeuri de anvelope către locurile descrise mai sus, pentru care nu au putut prezenta documentele de transport prevăzute de lege. Pentru această faptă, cei doi făptuitori au fost sancționați cu *amendă în cuantum de 30000 lei fiecare și sancțiunea contravențională complementară de confiscare a vehiculelor folosite la săvârșirea contravenției*.
Timpul rămas până la căderea serii fiind insuficient pentru eliminarea completă a deșeurilor, a fost transmis către locuitori mesajul privind ilegalitatea și interzicerea acestor activități, prin intermediul reprezentanților administrației publice locale și a reprezentanților clerului, și a fost asigurată supravegherea amplasamentelor până târziu în noapte, pentru a preîntâmpina incendierea deșeurilor. 

A existat totuși, într-una dintre comune, și un caz în care administrația publică locală a dat dovadă de iresponsabilitate și lipsă de reacție, iar până la sosirea echipajului mixt pe un amplasament fuseseră deja incendiate o parte dintre anvelopele adunate, iar unele anvelope aprinse fuseseră lansate pe versant, aprinzând și vegetația, iar făptuitorii nu au putut fi identificați până la această oră. 


Acțiunea nu ar fi avut succes fără cooperarea și sprijinul decisiv al Poliției Române. 

Comentarii