FOTO: Scandalul de la creşa groazei, faza penală: Avem plângerea!

vineri, 26 aprilie 2019, 01:50
3 MIN
 FOTO: Scandalul de la creşa groazei, faza penală: Avem plângerea!

„Ziarul de Iaşi“ a intrat în posesia plângerii penale de la Creşa 10: zeci de părinţi ai copiilor de aici, chemaţi la Parchet. Familia care a realizat înregistrările a depus zilele trecute o plângerea oficială. Documentul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi şi la Poliţie. Dacă vor fi găsite vinovate, îngrijitoarele riscă până la 7 ani de închisoare. „Ziarul de Iaşi“ publică azi detalii revoltătoare din acest dosar care a făcut înconjurul ţării.

Anchetatorii ieşeni au primit o plângere penală oficială în urma scandalului revoltător care a izbucnit la Creşa nr. 10 din zona Cantemir. Îngrijitoarele înregistrate că au jignit şi ameninţat copii de trei ani urmează să fie chemate la audieri, împotriva lor fiind depusă o plângere penală pentru rele tratamente aplicate minorului şi purtare abuzivă. Potrivit Codului Penal, pedepsele maxime pentru aceste infracţiuni sunt de 7 ani, respectiv 6 luni de închisoare. Potrivit plângerii ce ajuns pe masa autorităţilor, copilul familiei Pavel din Iaşi – cea care a depus plângerea -, Toni, a fost înscris la Creşa 10 în februarie 2018.

„În luna septembrie 2018, acesta a fost mutat la grupa B, ale cărei îngrijitoare sunt persoanele împotriva cărora formulăm prezenta plângere penală. Cu toate că iniţial nu au existat modificări de comportament, după aproximativ 2-3 luni copilul a început să se opună din ce în ce mai mult lăsării la creşă, plângând şi dorindu-şi să stea acasă, lucruri care până atunci nu se mai întâmplaseră. La un moment dat, cu ocazia lăsării copilului la creşă, am aflat de la unul dintre părinţi că acesta ştia, de la propriul copil, că Toni este bătut la creşă“, se arată în plângerea penală, obţinută de „Ziarul de Iaşi“.

Înregistrările au ajuns şi ele la anchetatori

În document se mai arată că părinţii lui Toni l-au întrebat pe copil ce îi face doamna la şcoală şi că, în acest context, băieţelul a mimat o lovitură la fund. Aşa au decis părinţii să îi monteze copilului un microfon pe haină, pentru a vedea dacă acestea se comportă corespunzător cu minorul. „După audierea înregistrărilor, am constatat cu stupoare faptul că fiului nostru, dar şi celorlalţi copiii care fac parte din grupa B, li se aplică de către îngrijitoare, tratamente care le pot pune în pericol grav dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală. Prin această modalitate am aflat, sideraţi, faptul că în mod constant toţi copiii sunt agresaţi fizic, verbal prin adresarea de cuvinte jignitoare şi de insulte la adresa lor şi a părinţilor acestora, dar şi psihic prin exercitarea de presiuni în vederea impunerii voinţei îngrijitoarelor“, se mai arată în plângere, document prin care îngrijitoarele mai sunt acuzate că au abuzat „de încrederea oferită de părinţii tuturor copiilor“ şi au periclitat, prin comportamentul lor, dezvoltarea copiilor.

Prin avocatul lor, Ciprian Mitoşeriu, părinţii au depus şi înregistrări audio şi video pentru a-şi proba acuzaţiile. De asemenea, familia Pavel a cerut anchetatorilor să îi audieze pe toţi părinţii copiilor de la grupa B a creşei, dar şi pe unii dintre angajaţi. Patru persoane şi-au depus demisiile în urma scandalului de la Creşa 10. Este vorba de supraveghetoarele Diana Dumitriu şi Mihaela Simionovici, asistenta Tamara Agapie şi coordonatoarea de creşă Valeria Butnaru. Singura care a discutat în public despre înregistrări a fost Butnaru, care a precizat că nu a ştiut că subalternele sale ar discuta astfel cu micuţii. „Ziarul de Iaşi“ a prezentat în premieră înregistrările realizate la Creşa 10, potrivit acestora, copiii fiind numiţi de îngrijitoare „porci“, „nesimţiţi“ sau fiind ameninţaţi ori învăţaţi să înjure. 

Comentarii