De Business

Punem punctul pe știi

(FOTO) Şmecherie cu fonduri europene. Cum fac bani fermierii fără să ridice un deget

luni, 17 septembrie 2018, 02:01
4 MIN

Concesiunea de terenuri pentru a fi folosite drept păşuni este una dintre cele mai rentabile activităţi agricole. Reţeta pe larg în rândurile de mai jos.

Una dintre afacerile din care unii fermieri ieşeni câştigă fără să ridice un pai de pe jos este concesionarea de terenuri de la stat pentru a fi folosite ca păşune. Câştigul reiese din diferenţa pe care agricultorul o plăteşte drept concesiune, în multe cazuri destul de modestă, şi subvenţia de la Uniunea Europeană pentru întreţinerea suprafeţei de teren. Costurile sunt de multe ori minime din cauză că păşunile sunt lăsate în paragină, agricultorii intervenind foarte puţin pe ele.

O serie de sesizări cu privire la suprafeţe pline de buruieni şi scaieţi pe care ieşenii iau subvenţie ne-a determinat să analizăm situaţia. Astfel, un crescător de animale care ia în arendă de la primărie un hectar de păşune primeşte de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură o subvenţie ce poate ajunge la 159 de euro pe an, adică în jur de 700 de lei iar la primărie plăteşte o arendă de câţiva zeci de lei. Dacă omul nu face lucrările care trebuie pe păşune şi o lasă în paragină, restul de bani îi rămâne în buzunar. La un simplu calcul, pentru o suprafaţă de 10 hectare de păşune, un crescător de animale încasează de la APIA 1.590 de euro, adică 7.300 de lei iar la Primărie, în situaţia în care i se cer 27 de lei pe hectar, plăteşte 270 de lei. Restul de 7.000 de lei îi rămân în buzunar celui care a luat în arendă păşunea. De regulă, aceste păşuni se dau în arendă pe 5 sau 10 ani, aşa că sumele adunate în timp ajung de ordinul zecilor de mii. În prezent, în judeţul Iaşi există 44.331 de hectare de păşune aflată în proprietatea primăriilor, adică a statului. Din această suprafaţă, doar două sferturi sunt date în arendă cetăţenilor. Comunele cu cea mai mare suprafaţă de păşune din judeţ sunt Erbiceni, cu 1.500 de hectare, Belceşti, cu 1.433 hectare, Deleni, cu 1.213 hectare şi Gropniţa, cu 1.266 de hectare. Sesizarea primită la redacţia “Ziarul de IaşI” a vizat tocmai comuna Gropniţa, unde există în prezent un număr de 14 crescători de animale ce primesc subvenţie pe păşunea luată în arendă de la Primărie. În urma unei vizite pe care reporterii noştri au făcut-o în zonă, aceştia au găsit într-adevăr suprafaţa de păşune de lângă lacul din Forăşti plină de scaieţi, aceasta aparţinând unuia dintre beneficiarii subvenţiei.

"Suprafaţa solicitată este de 269,41 hectare iar suprafaţa plătită pentru anul în curs se va determina după finalizarea controlului administrativ", au precizat reprezentanţii APIA. Primarul comunei spune însă că a dat păşune tuturor celor cu animale mai multe deoarece este păcat să nu beneficieze de mâncare la animale."Ştiţi cum e românul, sunt cei care nu cresc animale şi sunt invidioşi că alţii primesc teren, pământ pentru animale şi că le dă statul subvenţie. E invidia asta între ei, cei care muncesc şi cei care stau cu coatele pe gard. La noi se stabileşte redevenţa prin şedinţă de consiliu local, în funcţie de calitatea păşunii iar preţurile pot fi diferite. Deoarece e prin licitaţie, la noi preţurile pornesc de la 37 de lei pe hectar şi ajung şi la 300 de lei, chiar şi 500 de lei. Pentru cei care nu au grija de păşune şi iau subvenţie, APIA poate face controale", a declarat Ionel Oneagă, primarul comunei Gropniţa. El nu a spus însă cât la 100% din suprafaţa totală de teren este concesionată şI cât cu 500 de lei. Subvenţia minimă de la APIA este de 97 de euro, însă la aceasta se adaugă plata redistributivă (maxim 48 euro/ha), schema privind practicile benefice pentru mediu şi climă (57 euro/ha) şi schema pentru tinerii fermieri cu vârsta de până în 40 de ani (24 euro/ha). Cei care iau în arendă 30 de hectare ajung la suma de 200 de euro pe hectar, deoarece se mai adaugă înverzirea, care e de 57 de euro/ha.

Comentarii