(FOTO-VIDEO) Un istoric ieşean, consilier al lui Iohannis, îşi lansează cartea la BCU

joi, 22 februarie 2018, 17:35
2 MIN

În această seară, de la ora 17:00, Editura Polirom organizează la Sala „B.P. Haşdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” o întîlnire cu istoricul Andrei Muraru, urmată de o discuţie pornind de la cel mai recent volum al său, “Vişinescu, torţionarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul”, apărut recent în colecţia „Historia” a editurii.

La eveniment sunt invitaţi, alături de autor, Cătălina Mihalache, c.s.III, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi şi prof. univ. dr. Lucian Leuştean, Facultatea de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Sala este neincapatoare, multi participanti stau la usa.

„Povestea dosarului Vişinescu, relatată profesionist de Andrei Muraru, nu are cinismul exuberant al unui roman de aventuri, dar are dramatismul etic al oricărei bătălii pentru Justiţie şi Memorie. Alexandru Vişinescu era răul anonim din vecinătatea noastră, ascuns sub un nume ce nu spunea nimic pentru milioane de români şi sub un renume a cărui rezonanţă terorizase sute de oameni ce-i trecuseră prin faţă, în închisorile stalinismului românesc. Vişinescu era unul dintre torţionarii zeloşi ai utopiei comuniste, făcut din aluatul din care se plămădesc instrumentele tuturor totalitarismelor şi purtătorii de bâtă ai tuturor dictatorilor. Până într-o zi, cînd – graţie unor cercetători tineri, precum Andrei Muraru şi colegii săi – Istoria l-a ajuns din urmă.”, scrie istoricul Adrian Cioroianu despre volum.

Andrei Muraru, născut în 1982, la Iaşi, a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (2005), unde şi‑a susţinut şi doctoratul (2011) despre procesele postbelice ale criminalilor de război. Din decembrie 2014 este Consilier al Preşedintelui României.

Comentarii