GALELE EXCELENȚEI – Elevul anului: o specialistă în Matematică şi Lingvistică

vineri, 08 decembrie 2017, 02:50
5 MIN

Evenimentul, devenit unul de marcă pentru educaţia ieşeană, a avut loc ieri în Aula Universităţii Agronomice. Pe lângă elevi, profesori, părinţi şi oficiali ai ISJ în frunte cu şefa instituţiei, Genoveva Farcaş, amfitrioana manifestării, au vorbit atât primarul Mihai Chirica, cât şi Camelia Gavrilă, şefa Comisiei de învăţămînt a Camerei Deputaţilor şi iniţiatoare a acestor gale, acum 5 ani.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a premiat ieri rezultatele deosebite obţinute de către elevi în anul şcolar 2016-2017, profesorii acestor elevi, dar şi proiectele deosebite ale unor instituţii şcolare din judeţ. În cadrul Galei Excelenţei în Educaţie a fost premiat şi Elevul anului, Mălina Stru­garu, de la Colegiul Naţional, fiind cea care a primit distincţia. Eleva a fost premiată pentru rezultatele deosebite obţinute atât la olimpiadele naţionale şi la concursurile şcolare, dar şi la competiţiile internaţionale, reuşind să obţină rezultate foarte bune în fiecare an. Astfel, eleva a strâns în palmares nouă medalii la olimpiadele naţionale şi internaţionale, patru premii la olimpiadele naţionale, şase menţiuni, dar şi numeroase participări în loturile pentru olimpiadele internaţionale, având rezultate deosebite atât la competiţiile de Ştiinţe ale Pământului, la Matematică, Lingvistică, Fizică sau Chimie. De asemenea, eleva s-a implicat şi în proiecte şcolare, fiind coordonatoarea unui proiect de lingvistică şi scripto­grafie din cadrul Colegiului Naţional, dar s-a implicat şi în organizarea unor evenimente caritabile. Mălina a ţinut să le mulţumească profesorilor care au sprijinut-o în drumul parcurs până acum, şi pentru că i-au insuflat pasiunea pentru materiile la care a ajuns să exceleze. „Efortul depus de noi nu a fost atât de intens pe cât se crede, pentru că, atâta timp cât facem ce ne place, atunci, lucrurile sunt mult mai uşoare decât se vede din afară. Chiar dacă petreci şi opt sau zece ore pe zi studiind pentru o anumită materie, dacă faci ceea ce îţi doreşti să faci, atunci nu este atât de dificil. Aş vrea să le transmit colegilor că, chiar dacă eşuaţi, dacă vă petreceţi timpul făcând ceea ce vă place sau dacă sunteţi acolo unde vreţi, atunci veţi fi fericiţi“, a transmis Mălina.

Discurt tăios şi politizat al primarului Mihai Chirica

În cadrul acestui important eveniment din educaţia ieşeană, aflat la cea de-a VI-a ediţie, care avut loc în Aula Magna „Haralamb Vasiliu“ de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ Iaşi, au participat reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, reprezentanţi ai universităţilor, ai autorităţilor locale, dar şi profesori, părinţi şi elevi care au venit să-i susţină pe cei care au fost premiaţi.

Prezent la Gala Excelenţei în Educaţie, primarul Iaşului, Mihai Chirica, a ţinut un discurs tranşant, dar cu tente politice, poate nepotrivit pentru a fi transmis unor olimpici, afirmând că Iaşul a fost mereu un oraş de sacrificiu încă de la formarea Românei şi terminând cu trimiteri directe la faptul că oraşul va fi lăsat cu mai puţini bani de către actuala putere de la Bucureşti. În această notă, acesta a amintit şi de sacrificiile pe care trebuie să le facă Iaşul prin faptul că vor fi mai puţini bani în bugetul local. „Iaşul trebuie catalogat din nou ca un oraş al sacrificiului. Din 2000 şi până în prezent este pentru prima dată când Iaşul are un buget în descreştere, pentru că am fost din nou sacrificaţi. Din nou li s-a luat ieşenilor şi capacitatea noastră de a ne dezvolta ceea ce ni se cuvine. Trebuie să o spun, pentru că, dragi elevi şi dragi profesori, trebuie să ştiţi acest lucru: Iaşul va avea un buget mai mic cu aproape 30% printr-o modalitate cât se poate de barbară din partea unor guvernanţi care nu se gândesc că noi, în ultimii 15 ani, am crescut în mod constant şi permanent bugetul dedicat educaţiei. Am luat şcoală cu şcoală, sală de clasă cu sală de clasă, însă anul 2018, anul Centenarului Marii Uniri, pleacă cu stângul, din dorinţa de a dărâma ceea ce s-a clădit, din neştiinţă aş prefera să cred, şi mai puţin din prostie“, a menţionat primarul Mihai Chirica.

Un eveniment cu tradiţie

Discursul inspectorului şef al ISJ, prof.dr. Genoveva Farcaş, a fost unul aplicat situaţiei, care a elogiat tocmai şcoala ieşeană şi performanţa celor de faţă: „Multe dintre performanţele voastre de astăzi, dragi elevi, le vom găsi convertite, în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat, în competenţe şi activităţi de impact social profund. Realizările remarcabile ale olimpiciolor internaţionali, naţionali şi locali înscriu într-un palmares unic, pe locuri fruntaşe, Iaşul, dar şi şcoala de aici“, a punctat inspectorul şef. La rândul ei, cea care a iniţiat în urmă cu cinci ani acest eveniment, – Galele Excelenţei în Educaţie -, fosta şefă a inspectoratului şcolar Camelia Gavrilă, ajunsă acum într-o funcţie extrem de importantă în educaţie la nivel naţional: şefa Comsiei de învăţămînt a Camerei Deputaţilor, a ţinut să remarce tocmai excelenţa şcolii ieşene. „Excelenţa în educaţie este ceea ce premiem astăzi, chiar dacă premieri, într-o formă sau alta, au existat şi anterior. Doar că, din 2012 încoace, s-a decupat acest format, care este ambiţios, într-un tipar care s-a transformat într-un adevărat ceremonial al excelenţei ieşene în educaţia preuniversitară, şi în care, prin revenire, a devenit ritual şi a împletit şi vibraţia artei, şi preţuirea pentru ştiinţă, şi preţuirea pentru devotamentul şi competenţa dascălilor, şi mai ales elogiul adus elevilor ieşeni care, an de an, obţin performanţe impresionante“, a declarat prof.dr. Camelia Gavrilă.

Sute de premii

La Gala Exelenţei în educaţie de anul acesta au fost premiaţi 341 de elevi şi 226 de profesori, toţi primind diplome, plachete, premii în bani, cărţi sau obiecte electronice. De asemenea, au primit distincţii, în semn de recunoaştere, reprezentanţii intituţiilor de învăţământ care au organizat proiecte de succes. Pe lângă premiile acordate de către ISJ, elevii au fost premiaţi şi de către sponsorii evenimentului, olimpicii primind tabere, tablete, premii în bani sau pachete surpriză.

Comentarii