GALERIE FOTO: Locurile de joacă din Iași sunt adevărate pericole publice

duminică, 29 aprilie 2018, 08:20
2 MIN

La capitolul „zone verzi”, capitala Moldovei are mult de suferit. Parcurile sunt lăsate în paragină și reprezintă un pericol real pentru copii. După o scurtă plimbare prin toate locurile de joacă din oraș, putem observa nepăsarea și ignoranța autorităților. Nici măcar spațiile verzi amenajate în centrul orașului nu sunt fără cusur.

În Canta, micuții care ies la joacă în parcul din cartier trebuie să fie cu ochii în patru pentru a nu-și agăța hainele în sârmele care ies din gard. Leagănele și balansoarele arată deplorabil, iar copiii se împiedică de iarba care este prea mare. Pavimentele din cauciuc speciale pentru locurile de joacă sunt înlocuite cu un covor de coji de semințe și tot soiul de pietricele.

Adăpost pentru oamenii străzii

Parcul din Cantemir reprezintă „reședința” oamenilor străzii. Se pare că tunelurile toboganelor sunt protecția perfectă împotriva ploii sau a soarelui prea puternic. Aceștia au considerat că își pot însuși o bucată din spațiul destinat copiilor și și-au amenajat culcușuri peste noapte; au umplut galeriile cu perne și pături. O pernă ce a fost albă cândva blochează intrarea în tunelul verde, alături, un burete rupt de la un fotoliu vechi face șederea aurolacilor mai plăcută. Copiii se plâng că în galerii miroase puternic a urină și a băutură. Locatarii din zonă spun că nu este prima dată când se confruntă cu o asemenea situație. Chiar dacă sunt alungați, oamenii fără adăpost se întorc.

Nici în Piața Unirii situația nu este mai roz. Iarba ajunge până la genunchii copilașilor, iar aparatele care sunt amplasate în mijlocul locului de joacă sunt pline cu tot felul de mesaje și desene neadecvate.

În parcul Ciurchi din cartierul Doi Băieți leagănele sunt nesigure, reprezentând un pericol pentru copiii dornici de joacă. Unul este rupt, iar lanțul atârnă pe jos; parcă strigă singur după ajutor, dar este ignorat de către autorități.

(Pomparău Petronela Mihaela)

Comentarii