Într-un oraş în care, conform declaraţiilor autorităţilor, ar fi destule aparate de testare

Gravidele, puse pe drumuri să-și facă test COVID dacă vor să nască la Maternitatea Cuza

miercuri, 29 aprilie 2020, 02:01
3 MIN
 Gravidele, puse pe drumuri să-și facă test COVID dacă vor să nască la  Maternitatea Cuza

Testul se face în laboratoare private şi este necesar la internare. Conducerea maternităţii susţine că este o „recomandare“ şi ne asigură că dacă un caz este grav, probele se recoltează în spital

Femeile care vor să nască la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi trebuie ca înainte cu 24 de ore de internare să facă un test de depistare a COVID-19. Acest test se face la laboratoare private din oraş şi are un cost de 250 de lei, iar femeile susţin că li s-a transmis că fără acest test nu sunt primite în spital. Conducerea maternităţii spune că ar fi vorba despre o recomandare, nefiind un criteriu de internare şi că măsura nu face referire la cazurile care reprezintă urgenţe. „A fost luată această măsură având în vedere riscul epidemiologic existent, dar şi pentru că suntem cea mai mare maternitate din ţară. S-a constatat că există mame asimptomatice, care s-au internat şi la care apoi s-a confirmat că testul a fost pozitiv. Pentru a reduce cât de mult se poate riscul de infecţie din spital, mai ales pentru pacienţi şi angajaţi, am luat decizia ca pentru toate pacientele care se internează şi sunt suspecte, spitalul să realizeze aceste teste, în rest este doar ca recomandare“, a precizat ec. Robert Dâncă, managerul maternităţii.

Astfel, dacă un astfel de caz care ajunge la spital reprezintă o urgenţă, testul este asigurat de către spital, probele fiind prelevate în maternitate şi trimise pentru testare la una dintre unităţile sanitare din oraş care realizează astfel de teste. Femeile care urmează să nască au postat informaţii referitoare la laboratoarele private, costurile şi condiţiile pentru efectuarea acestui test pe un grup de pe o reţea de socializare, măsura stârnind nemulţumiri în rândul acestora. „Sincer, nici nu ar trebui să îl plătim din banii noştri. Lunar cotizăm la stat şi sănătate cu milioane, acum să plătim şi testele este strigător la cer. Sunt mămici care nu îşi permit să facă un ecograf lunar, dar să mai dea 250 de lei pentru un test“, a precizat una dintre femei.

Directorul medical al maternităţii, dr. Bogdan Doroftei a explicat că această măsură este una necesară pentru a face un triaj epidemiologic corespunzător şi că spitalul nu poate asigura testarea pentru toate pacientele. „Este o măsură de protecţie a pacienţilor deja internaţi, a personalului medical, dar şi pentru pacienta respectivă pentru a nu ajunge într-un sector unde există persoane infectate. Din păcate, noi ca spital nu avem posibilitatea să acoperim aceste costuri şi nu aveam laborator de biologie moleculară care să permită efectuarea acestor teste“, a explicat dr. Bogdan Doroftei. Acesta a mai precizat că în urmă cu trei săptămâni a ajuns la spital o femeie din judeţul Suceava care deşi nu prezenta niciun fel de simptom, în urma efectuării unui test în cadrul spitalului, s-a confirmat că este infectată cu COVID.

UPDATE: Robert Dâncă, managerul maternității, a precizat că până în prezent „la secretariatul unității nu a fost înregistrată nicio sesizare privind refuzul în ceea ce privește: accesul/calitatea/actului medical”, dar și că în această perioadă spitalul a avut o adresabilitate foarte mare.

„Spitalul s-a confruntat cu un număr extrem de mare de solicitări din partea gravidelor din județele Moldovei în special din județele Suceava, Botoșani, Neamț, iar gradul de ocupare în spital este de peste 50%”, a mai precizat acesta.

Comentarii