Guvernul promite locuințe pentru tineri, specialiști în sănătate, în învățământ și locuințe incluzive. Cifrele nu confirmă deloc aceste promisiuni

luni, 31 iulie 2023, 09:59
2 MIN
 Guvernul promite locuințe pentru tineri, specialiști în sănătate, în învățământ și locuințe incluzive. Cifrele nu confirmă deloc aceste promisiuni

Una din promisiunile PSD-PNL din actualul Program de guvernare ține de construcția de locuințe. În acest an și în 2024 ar urma să fie construite locuințe pentru tineri, specialiști în sănătate, în învățământ și alte categorii socioprofesionale precum și pentru persoanele aparținând grupurilor vulnerabile. Numai că autorizațiile de construcții în loc să crească, scad vertiginos (cu 25%), potrivit datelor Statisticii, transmise luni dimineața.

Puțin peste 3000 de autorizații au fost acordate în luna iunie. Iar pentru prima jumătate din an veștile nu sunt deloc mai bune. Mai mult, ancheta de conjunctură efectuată de Statistică indică și scumpiri ale prețurilor din construcții.

Situația din țară

În semestrul I 2023, s-au eliberat 17.140 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 24,5% faţă de semestrul I 2022, spun oficialii Statisticii.

 

În iunie 2023 se evidențiază o scădere atât a numărului de autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale (-24,9%) cât şi a suprafeței utile totale (-16,3%), comparativ cu luna iunie 2022.

În profil teritorial, această scădere a numărului de autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale (-999 autorizații) este reflectată în toate regiunile de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (-252 autorizaţii), Vest (-146), Nord-Vest (-135), Sud-Muntenia (-113), Sud-Est (-105), Nord-Est (-99), Sud-Vest Oltenia (-92) şi Centru (-57).

​Volumul lucrărilor de construcții pentru clădirile rezidențiale s-a temperat, confirmă și Banca Centrală, nivelul coborând de la 30% la doar 1% în perioada aprilie 2022-martie 2023 (față de aceeași perioadă a anului anterior).

Dinamica înregistrată pe parcursul anului 2022 a fost relativ stabilă, spre deosebire de zona Euro, Cehia și Polonia în cazul cărora corecțiile din ultimul trimestru al anului 2022 au fost mai accentuate. Presiunile asupra costurilor de construcții rezidențiale se mențin, mai precizează BNR.

Prețurile proprietăților rezidențiale în România au crescut cu 6,8% în iarna lui 2022 față de iarna anului 2021, deși în zona euro prețurile imobiliare au început să decelereze începând din vara anului trecut.

Se poate observa că țările cu un nivel de îndatorare mai ridicat ale populației au înregistrat un declin mai puternic al prețurilor, pe fondul impactului mai ridicat al dobânzilor asupra capacității de plată a populației (spre exemplu Suedia sau Danemarca).

Continuarea, pe Hotnews

Comentarii