Hoţ care opera în cartierul Vişoianu dat de gol şi de căutările pe Google

miercuri, 11 august 2021, 01:50
3 MIN
 Hoţ care opera în cartierul Vişoianu dat de gol şi de căutările pe Google

La percheziţia informatică, poliţiştii au găsit căutări de genul "cleşte de tăiat ţevi de eşapament" sau "verificare cod catalizator".

Un ieşean şi-a găsit o ocupaţie rentabilă, respectiv comercializarea de catalizatoare auto. A intrat însă în conflict cu legea, pentru că marfa pe care o vindea era furată. Tânărul tăia pur şi simplu în timpul nopţii catalizatoarele unor automobile parcate.

Marea lui greşeală a fost că acţiona doar în parcarea blocului din cartierul Vişoianu în care locuia, poliţia restrângându-şi cu uşurinţă cercul de suspecţi. Martorul cheie a fost un puştan rom.

Ştefan Luca s-a apucat de "lucru" la scurt timp după ce se mutase în Lunca Cetăţuii şi aflase că se caută catalizatoarele auto. Întâi, a studiat temeinic piaţa de profil.

După cum a arătat ulterior percheziţia informatică efectuată la domiciliul lui, Luca se apucase de căutat pe internet în preajma Crăciunului termeni de genul "cleşte de tăiat ţevi de eşapament" sau "cleşte de tăiat ţevi metalice". Ulterior, după ce s-a perfecţionat, a început să caute "verificare cod catalizator", "ce preţ are catalizator GM" sau "catalizatoare scumpe".

Aprovizionat cu uneltele necesare, Luca s-a apucat de lucru. În dimineaţa zilei de 21 ianuarie, pe când se pregătea să plece la lucru, C.C. a observat că de sub Opelul său Corsa atârna o parte metalică.

Catalizatorul îi fusese furat peste noapte. Pe 17 februarie, I.D. a constatat că automobilul său scotea un zgomot foarte puternic. A fost suficientă o verificare sumară pentru a constata că automobilul Ford Focus nu mai avea catalizator. La fel a păţit la începutul lunii martie şi proprietarul unei Skoda Fabia.

Încă de la primele discuţii cu locatarii din bloc, poliţiştii au aflat că acolo se mutase de curând cu chirie un bărbat care se ocupa cu comercializarea de catalizatoare auto provenite din dezmembrări.

Pe 17 februarie, un agent de vânzări catalizatoare a anunţat poliţia din Ciurea că a fost contactat telefonic de un bărbat care i-a oferit spre vânzare un catalizator de Ford Focus. După scurt timp, a primit un mesaj de la un copil din Zanea referitor la acelaşi catalizator. Puştiul s-a prezentat la sediul firmei, însoţit de un bărbat, aducând catalizatorul.

Puştiul avea un cont de Facebook pe care îl folosea pentru astfel de tranzacţii şi fusese contactat de Luca, ce-i vânduse catalizatorul, contra sumei de 600 de lei, chiar în parcarea Lidl din cartierul Vişoianu.

Ulterior, a mai cumpărat, din aceeaşi sursă, un catalizator de Volkswagen Golf. Ba chiar bărbatul apelase la el pentru a-i împrumuta un cric, necesar pentru ultima lovitură. Băiatul l-a recunoscut pe Luca din fotografii. Ulterior, asupra puştiului s-a găsit un catalizator de Skoda care s-a dovedit a fi cel furat.

Judecătorii s-au arătat totuşi indulgenţi. Ei au luat în calcul valoarea relativ mică a bunurilor furate, dar şi faptul că Luca se afla la prima încălcare a legii penale. Furturile erau doar ocazionale, bărbatul având un loc de muncă stabil în construcţii.

Ca urmare, el a fost condamnat la 1 an şi 4 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni. Sentinţa Judecătoriei poate fi încă atacată în apel. 

Comentarii