Ia cimitirul, dă cimitirul! Dispută pe lăcaş între primărie şi biserica din sat. Sentinţe total opuse la Iaşi

luni, 25 iulie 2022, 01:50
4 MIN
 Ia cimitirul, dă cimitirul! Dispută pe lăcaş între primărie şi biserica din sat. Sentinţe total opuse la Iaşi

Ping-pong cu un cimitir, între instanţele ieşene. La patru ani după ce Judecătoria Iaşi a respins cererea Parohiei Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, din satul Alexandru cel Bun, comuna Vlădeni, ca cimitirul din localitate să îi fie trecut în proprietate, prin uzucapiune, magistraţii Tribunalului au schimbat cu totul hotărârea primei instanţe.

 

Parohia “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” a chemat în judecată Unitatea Administrativ Teritorială Vlădeni, prin Primar, în 2018 şi a cerut ca magistraţii să accepte că terenul pe care se află în cimitirul, în intravilanul satului Alexandru cel Bun, îi aparţine. Ca dovadă, a arătat, cu “proces-verbal de hotărnicie 120/1939 şi fişele definitive de proprietate”, că parohia stăpâneşte această suprafaţă de teren încă din anul 1939. Primăria Vlădeni a depus la rândul ei la dosarul aflat pe masa judecătorilor documente privind regimul juridic al terenului şi de practică judiciară.

“Uzucapiunea reprezintă unul dintre modurile de dobândire a proprietăţii bunurilor imobile, potrivit căruia proprietatea se dobândeşte, între altele şi prin prescripţie. Articolul 1890 C . civ. reglementează posibilitatea dobândirii dreptului de proprietate asupra unui imobil dacă se face dovada că cel care invocă uzucapiunea a exercitat o posesie utilă şi sub nume de proprietar un interval de timp mai mare de 30 de ani”, au reţinut judecătorii. Iar mai departe au explicat că prescripţia achizitivă se dobândeşte de către reclamanţi dacă aceasta a fost “continuă, neîntreruptă, netulburată şi sub nume de proprietar”.

Cererea parohiei a fost respinsă

Instanţa Judecătoriei a reţinut, între altele, că domeniul public local al comunelor, oraşelor şi municipiilor este alcătuit, printre altele, din cimitirele orăşeneşti şi comunale şi prin Legea administraţiei publice locale, care defineşte sfera bunurilor din domeniul public al unităţii aministrativ teritoriale, aparţin domeniului public de interes local sau judeţean bunurile care potrivit legii sau prin natura lor, sunt de uz sau de interes public şi nu au fost declarate de interes naţional. Iar printr-o hotărâre a Consiliului Local al comunei Vlădeni din anul 2012, “a fost însuşit inventarul bunurilor aparţinând domeniului public al UAT Vlădeni”. Iar terenul pe care se află cimitirul satului Alexandru cel Bun, “tarlaua 28, P Ci 652, în suprafaţă de 5386 mp se regăseşte în anexa 4 a acestei hotărâri, ca fiind bun aflat în domeniul public al localităţii”. Prin urmare, face parte din domeniul public de interes local al UAT Vlădeni şi nu poate fi revendicat de către parohie.

Magistraţii Judecătoriei au ajuns totuşi la concluzia că Parohia “nu a dovedit intenţia sa de a exercita posesia sub nume de proprietar, cu intenţia de a dobândi dreptul de proprietate pentru diferenţa de teren care nu este în domeniul public al localităţii” (n.r. – adică diferenţa până la 13.937 mp, cât are cimitirul). Prin urmare, Judecătoria a hotărât că nu sunt îndeplinite condiţiile uzucapiunii de 30 de ani şi a respins cererea parohiei, ca fiind neîntemeiată.  

Răsturnare de situaţie, patru ani mai târziu

Patru ani mai târziu, Tribunalul a admis însă apelul declarat de Parohia „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” împotriva sentinţei pronunţată de Judecătorie şi au schimbat sentinţa cu totul. Astfel, magistraţii Tribunalului “cconstată că reclamanta a dobândit, prin efectul uzucapiunii de 30 de ani, dreptul de proprietate asupra imobilului teren în suprafaţă totală de 13.937 mp. situat în intravilan sat Alexandru cel Bun, com. Vlădeni, jud. Iaşi, tarlaua 28, parcelele CC 652 şi P 653, identificat conform Planului de amplasament şi delimitare Anexa 1 la dosar, fila 67 ds. judecătorie, întocmit de expert Padure Dan”.

Proprietarul unui cimitir are mai multe obligaţii, pornind de la realizarea infrastructurii şi a zonelor verzi din interiorul cimitirului, parcelarea, împrejmuirea şi dotarea acestuia, până la întreţinerea şi menţinerea în funcţiune a acestuia, iar ultima obligaţie poate fi îndeplinită nu numai de proprietarul cimitirului, ci şi de un operator economic, pe bază de contract. Este greu de crezut că Primăria Vlădeni şi-ar putea dori terenul şi evacuarea cimitirului, dar ar putea, ca proprietar, să stabilească contravaloarea concesiunii locurilor de înhumare pe teritoriul cimitirului, precum şi a taxei pentru alte activităţi desfăşurate de operatorii economici. Aşa încât, este de aşteptat ca UAT Vlădeni să îşi exercite dreptul de a ataca hotărârea Tribunalului cu recurs, în termen de 30 de zile şi astfel să ducă într-un nou “set” meciul de ping-pong ce are ca trofeu cimitirul din satul Alexandru cel Bun.

Comentarii