Iată averile vameşilor ieşeni reţinuţi ieri sub acuzaţia de mită! Salarii mari, cadouri şi mai mari

vineri, 25 noiembrie 2022, 02:50
4 MIN
 Iată averile vameşilor ieşeni reţinuţi ieri sub acuzaţia de mită! Salarii mari, cadouri şi mai mari

Vameşii ieşeni reţinuţi ieri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată că au averi relativ modeste, cel puţin dacă ne uităm peste documentele oficiale în care se poate vedea agoniseala lor de până acum. Ulterior, în jurul orei 22, trei dintre vameşi au fost trimişi de către judecători în arest la domiciliu, . (Vezi mai multe detalii aici). Dănuţ Bolohan (FOTO), şeful Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, şi inspectorii vamali Simona Andreica, Cristian Timofte şi Cristinel-Leonard Tîrnovanu ar fi favorizat, în schimbul primirii unor sume de bani, o serie de firme care importă produse textile să eludeze plata taxelor vamale. În afară de Tîrnovanu, care a fost pus sub control judiciar pentru dare de mită, toţi au fost ieri reţinuţi de DNA pentru 24 de ore.

 

Veniturile anuale ale vameşilor în cauză sunt cuprinse între 46.000 – 113.000 de lei, după cum reiese din declaraţiile lor de avere, consultate de „Ziarul de Iaşi”. De departe, Tîrnovanu pare să se numere printre funcţionarii „săraci” ai Biroului Vamal de Frontieră Iaşi: locuieşte într-un apartament de 56 mp, nu are maşină, nu declară economii, dar nici datorii, iar anul trecut a încasat un salariu care se învârte, lunar, în jurul sumei de 6.500 de lei.

Cititi si: Șeful Biroului Vamal Iași, Dănuț Bolohan, în arest la domiciliu! Ce au mai hotărât judecătorii

Mai exact, Tîrnovanu deţine împreună cu soţia sa, de profesie medic, un apartament în Iaşi de 56 mp, venitul anual încasat anul trecut din funcţia de inspector vamal fiind de circa 78.000 de lei, adică 6.500 de lei/ lună. Venitul declarat anul acesta, corespunzător anului 2021, se apropie de cel din 2021 (aferent anului 2020). Soţia vameşului a obţinut anul trecut venituri totale de aproape 157.000 de lei, la care se adaugă dividende de 220.000 de lei de la firma Obgyn TMC, societate care are ca activitate principală asistenţă medicală specializată. Pe de altă parte, dacă Tîrnovanu menţiona în declaraţia de avere din anul 2021 că deţine trei maşini, în documentul completat în luna mai a anului 2022 nu declară niciun autoturism, dar nici nu figurează în document că ar fi fost vândute.

Colegul Timofte, puţin mai norocos

Cristian Timofte pare a fi mai norocos, moştenind anul trecut un teren intravilan de 5.230 mp în Iaşi, el având în proprietate şi o cotă-parte de 50% dintr-un teren intravilan de 7.019 mp tot în Iaşi, dobândit în anul 2009. În acelaşi an, Timofte arată că a vândut la rândul său un teren, tranzacţie în urma căreia i-au intrat în buzunar aproape 113.000 de lei. Veniturile încasate de la Biroul Vamal de Frontieră Iaşi se ridică la aproximativ 105.000 de lei în anul 2021 (peste 8.500 lei lunar). Soţia lui Timofte, care lucrează ca inspector vamal superior tot în cadrul Vamei de Frontieră Iaşi, a rotunjit averea familiei cu 78.000 de lei, venituri realizate anul trecut. Ei mai deţin un apartament de 87 mp şi două autoturisme: un Volkswagen, an de fabricaţie 2011, şi un Ford (din 2003). Timofte are şi datorii la bancă, respectiv 43.000 de lei, credit contractat în anul 2021, scadent în 2023.

Salariu de numai 3.800 lei pe lună, maşină scumpă

Simona Andreica a declarat pe anul trecut un venit anual de aproape 46.000 de lei, adică un salariu de circa 3.800 de lei pe lună. În document mai declară un teren intravilan de 550 mp şi o casă de 120 mp în Iaşi, deţinute alături de soţul ei, dobândite în anul 2021, dar şi cu un apartament de 55 mp, cumpărat în 2017. În ciuda salariului relativ mic faţă de al colegilor, conduce o maşină scumpă, un Volvo an de fabricaţie 2017. La datorii „a bifat” un credit de 220.000 de lei, sumă pe care Andreica trebuie să o achite până în anul 2038. Soţul acesteia a încasat de la Unicredit Services SCPA venituri totale de 100.000 de lei anul trecut.

Averea şefului

Pentru Dănuţ Bolohan, şeful Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, anul 2021 a fost unul prosper: a primit cadou suma de 40.000 de euro, bani care au venit din partea unei rude, Ioan Bolohan. Acesta i-a mai lăsat în acelaşi an şi o moştenire în valoare de 16.200 de lei, potrivit declaraţiei de avere a lui Bolohan, unde mai apar şi economii în valoare de 125.500 de lei. Bolohan s-a aflat în ultimii doi ani la conducerea Direcţiei Regionale Vamale Iaşi, de unde a încasat anul trecut 113.000 de lei, ceea ce echivalează cu un venit lunar de circa 9.500 de lei. „Ziarul de Iaşi” a scris pe larg despre averea lui Bolohan aici.

Acuzaţiile DNA

Potrivit DNA, în perioada ianuarie 2022 – prezent, funcţionari din cadrul Biroului Vamal de Frontieră din municipiul Iaşi (vamă internă), în schimbul primirii unor sume de bani, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societăţi comerciale care importă produse textile din Turcia. „Concret, în contextul menţionat mai sus, inculpatul Bolohan Dănuţ, în calitatea menţionată mai sus, beneficiind şi de ajutorul inculpatei Andreica Simona, ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, printre care şi cel reţinut în prezenta cauză, suma totală de 24.500 USD.

De asemenea, inculpatul Bolohan Dănuţ, în aceeaşi calitate, ar fi pretins şi primit de la doi subalterni, inculpaţii Timofte Cristian şi Tîrnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale constând în sume de bani şi alte produse, pentru a fi programaţi de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau mijloacele de transport ce aparţineau societăţilor comerciale cercetate în prezenta cauză”, mai arată DNA. Alături de funcţionarii vamali de mai sus a mai fost reţinut şi un om de afaceri, administrator al uneia dintre societăţile comerciale aflate în vizorul DNA.

Cine e omul de afaceri implicat în afacere, AICI

Comentarii