Ieşeni plini de nervi de Paşte! Maioneza fotbalistică nu se leagă, Grozavu ceartă fanii! (VIDEO)

Politehnica Iaşi – Unirea Dej 0-0, în etapa a IV-a a play-off-ului Ligii a II-a de fotbal

sâmbătă, 15 aprilie 2023, 17:07
5 MIN
 Ieşeni plini de nervi de Paşte! Maioneza fotbalistică nu se leagă, Grozavu ceartă fanii! (VIDEO)

Poli: Jankov – Kouadio, Plămadă, Katanec, Ştefanovici – Itu, Fr. Cristea (’82 Marchioni), Roman (’71 Mogoş) – Musi (’57 A. Dumitru), Vojtus (’57 Harrison), R. Ion (’71 Hlistei). Antrenor: Leo Grozavu.

Dej: Răilean – Gîţ, Chira, D. Pop, Roş – Cătinean – Călugăr (’66 G. Fulga), Al. Militaru (’82 G. Buta), Ad. Pop (’82 Blaj), Cocian (’59 Matiş) – Al. Pop. Antrenor: Dragoş Militaru.

Cartonaşe galbene: Kouadio (’57) – Ad. Pop (’49), Militaru (’59), Fulga (’77).

Arbitri: Robert Avram; Ştefan Dumitrache, Petruţa Iugulescu.

Circa 2 500 de ieşeni au crezut sâmbătă că reţeta potrivită de a intra în atmosfera de Paşte cu zâmbetul pe buze este să meargă la un meci, în Copou, la care echipa finanţată anual cu două milioane de euro din banii lor e mare favorită. Asta pentru că adversar era „lanterna” play-off-ului, Unirea Dej, o echipă amărâtă, cu jucători cu cote net inferioare faţă de cele ale gazdelor, ardelenii având salarii ce stârnesc zâmbete ironice în vestiarul ieşean. Din nefericire pentru microbiştii locali, aceştia s-au întors la casele lor un pachet de nervi, după ce au văzut în loc de un fotbal spectaculos şi o victorie lejeră a echipei favorite un meci chinuit, încheiat cu o remiză albă.

Semne că lucrurile nu sunt în regulă au venit din prima repriză. Poli a dominat mai tot timpul, însă a avut doar două ocazii de gol, barele semnate de Vojtus (’20, după o lovitură de cap din şase metri) şi Ion (’23 – şut de la 25 de metri). În rest, joc fără orizont şi ritm, cu gafe uluitoare, inclusiv în apărare, unde s-a dat şi cu stângul în dreptul! De un nou pui de somn al gazdelor la un corner, asemănător cu cel din Ghencea, de etapa trecută, în urma căruia steliştii au marcat, era să profite Chira, care a trimis în bară, în minutul 38, din careul mic.

Fanii gazdelor au sperat că la pauză va apărea deşteptarea şi Politehnica va conştientiza că pentru a se impune în faţa unei trupe limitate trebuie, totuşi, să apese puţin pe acceleraţie. Din păcate pentru gazde, lucrurile au fost şi mai modeste decât în prima jumătate a partidei, Iaşi netrimiţând în repriza secundă niciun şut pe poartă din acţiune! Şi cum loviturile libere executate de Roman (’51 şi ’67) au fost parate de Răilean, trupa lui Grozavu nu a reuşit să înscrie în poarta unei trupe care primise recent câte trei goluri de la Steaua şi de la Dinamo! Mai mult, Dej, care nu avea niciun gol marcat în cele trei meciuri din partea a doua a campionatului, a fost la un pas de a sparge gheaţa, prin Gîţ (’73). Acesta nu a marcat din doi metri, cu poarta goală, fiind apoi groggy o perioadă după ce, în urma unui duel cu Plămadă, s-a lovit de bară.

Trăgând linie, Poli nu a reuşit nici sâmbătă să bifeze un meci bun în play-off, unde a jucat modest pe linie. Totuşi, valoarea extrem de scăzută a adversarelor ţine Iaşi în fruntea clasamentului, chiar dacă distanţa faţă de pluton s-a subţiat după ultimele trei remize consecutive.

Grozavu: „Iaşul merită mult mai puţin decât are în momentul de faţă!”

  •  În minutul 57, după un duel aerian Kouadio – Roş la care doar ultimul a atins mingea, ieşeanul l-a lovit cu capul în zona feţei pe fotbalistul Unirii. Deşi jucătorul ardelean a fost umplut de sânge, arbitrul nu a revenit asupra deciziei iniţiale de a-i acorda doar cartonaş galben, oaspeţii protestând vehement. Reamintim, un alt arbitru, Cătălin Buşi, la duelul Oţelul – Poli, l-a avertizat iniţial pe Ghiocel, apoi, după ce a văzut că Itu e plin de sânge, l-a eliminat pe gălăţean.
  • Deciziile lui Grozavu de a-l plasa pe Fr. Cristea în centrul liniei mediene şi înlocuirile lui Vojtus şi Roman au fost contestate de mulţi fani ai gazdelor. Tehnicianul a purtat un dialog în contradictoriu cu mai mulţi fani şi a atacat la final. „Am fost dezamăgit de aportul publicului la meciul de astăzi” a spus tehnicianul care a adăugat: „Iaşul merită mult mai puţin decât are în momentul de faţă! Aici, la Iaşi, dacă dai o pasă greşită, eşti cel mai slab de pe planetă. Nu aşa trebuie să se comporte publicul. Poate unii de aici au văzut fotbal de Champions League şi nu ştiu eu, poate au văzut fotbal de play-off, de echipă campioană, care joacă în primele trei. Suntem ieşeni, dar nu ţinem cu Iaşul! Asta-i România, eu nu am aşteptări”.
  • Rezerve neutilizate la gazde au fost Brînză, Martac, Tincu, Finica.
  • Posibilitatea ca Steaua să capete drept de promovare, vehiculată în ultima perioadă, a fost etichetată injustă de Militaru, în timp ce Grozavu nu a comentat.
  • Oaspeţii au fost încurajaţi de un mic grup de fani, care şi-au făcut simţită prezenţa.
  • În etapa viitoare, Poli va juca marţi, 25 aprilie, de la ora 20, în deplasare, cu Dinamo. Apoi, Iaşul se va confrunta în Copou cu Oţelul Galaţi, tot într-o marţi, pe 2 mai, de la ora 18.

Declaraţiile tehnicienilor

Leo Grozavu: „Meci încrâncenat cu o echipă luptătoare, care nu a pus mari probleme şi nu a avut nicio şansă de a marca. Sau, poate la două cornere au avut. Am dominat total jocul, dar nu e suficient. Vizavi de atitudine, nu am ce reproşa băieţilor. Poate în ultimii metri trebuia mai multă inspiraţie”.

Dragoş Militaru: „Mă bucur că am terminat un meci fără să primim gol, pentru că la noi a fost o problemă tot sezonul, într-un singur meci neprimind gol! Eu pregătesc jocurile la victorie, dar mă pot declara mulţumit după egalul de azi. Echipa mai bună, Poli, a controlat meciul, dar rezultatul rămâne. Noi învăţăm acum, după ce am atins obiectivul clubului, menţinerea în Liga a II-a”.

Steaua – Dinamo închide etapa marţi

În Liga a II-a de fotbal, în runda a IV-a a play-out-ului s-au înregistrat rezultatele

Grupa A

  • Poli Timişoara – Şelimbăr 0-1 (0-1). Metaloglobus – Slobozia 3-3 (1-1). Baia Mare – Ciuc 1-1 (1-0). Slatina stă.
  • Clasament: 1. Şelimbăr (33); 2. Ciuc (33 puncte); 3. Slobozia (33); 4. Slatina (28); 5. Metaloglobus (23); 6. Baia Mare (21); 7. Poli Timişoara (19).

Grupa B

  • Viitorul Pandurii – Chiajna 1-0 (0-0). Progresul – Ripensia 1-0 (0-0). Braşov – Unirea Constanţa 9-0 (4-0). Dumbrăviţa stă.
  • Clasament: 1. Braşov (37); 2. Chiajna (35); 3. Târgu Jiu (32); 3. Dumbrăviţa (30); 5. Progresul (23); 6. Ripensia (17); 7. Unirea Constanţa (12).

În play-off, unde Oţelul a trecut de Buzău cu 1-0 (1-0), runda se încheie marţi, cu disputa dintre Steaua Bucureşti şi Dinamo Bucureşti, care va începe la ora 19:00.

Pâna atunci, clasamentul primei grupe valorice a eşalonului doi arată astfel: 1. Poli (46 puncte); 2. Steaua (44); 3. Oţelul (42); 4. Dinamo (38); 5. Buzău (34); 6. Dej (34). 

Comentarii