Ilie Bolojan, şeful CJ Bihor, vrea să lege drumul expres Oradea-Arad de autostrada M44 din Ungaria

miercuri, 01 iunie 2022, 14:59
1 MIN
 Ilie Bolojan, şeful CJ Bihor, vrea să lege drumul expres Oradea-Arad de autostrada M44 din Ungaria

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a anunţat că vrea să lege drumul expres Oradea-Arad de autostrada M44 din Ungaria. Aceasta va implica o nouă conexiune şi şapte kilometri de drum expres pe teritoriul României. De partea cealaltă, Ungaria va construi 43 de kilometri de autostradă.

În plus, va trebui deschis şi un nou punct de trecere a frontierei. Potrivit agenţiei de presa maghiare hirado.hu, Bolojan a declarat că se doreşte predarea drumului expres dintre Arad şi Oradea cel târziu până în primul trimestru al anului 2027.

Traseul celor 120 km între Oradea şi Arad va fi împărţit, probabil, „în 3-4 tronsoane a câte 30-40 km”. a explicat preşedintele CJ Bihor. Însă, marţi, Bolojan a precizat că legătura suplimentară dintre Drumul Expres Oradea – Arad şi Autostrada M44 din Ungaria va fi finalizată însă mai târziu, deoarece partea maghiară abia acum va începe elaborarea documentaţiilor, aşa că abia în 2026 ar putea să înceapă lucrările de construire propriu-zisă a celor 43 km de şosea de pe teritoriul acestei ţări.

Proiectul drumului expres Oradea – Arad a fost preluat de la CNAIR de asocierea consiliilor judeţene şi primăriilor reşedinţă de judeţ din Bihor şi Arad, pentru a-l derula în parteneriat cu CNAIR, autorităţile locale asumându-şi elaborarea a documentaţiilor. Proiectul a fost evaluat la 1,38 miliarde euro. „Ne propunem ca la sfârşitul lunii august să avem finalizat Studiul de Fezabilitate, iar la sfârşitul anului să ni se predea proiectul tehnic”, a spus Bolojan.

SURSA: defapt.ro

 

Comentarii