Advertorial (P)

În prima zi de școală, un parlamentar ieșean pune pe tapet problemele învățământului românesc

luni, 09 septembrie 2019, 13:42
3 MIN
 În prima zi de școală, un parlamentar ieșean pune pe tapet problemele învățământului românesc

În loc de felicitări și cuvinte de laudă, un deputat din Iași a ales ca în prima zi de școală să aducă în prim plan problemele grave cu care se confruntă învățământul românesc.

Cred că suntem din nou în punctul în care trebuie să privim dincolo de cuvintele frumoase rostite la deschiderea fiecărui an școlar. Mult mai benefic pentru societatea românească și, mai ales, pentru viitorul copiilor noștri este să abordăm cu sinceritate și mintea limpede problemele care afectează grav învățământul românesc. Trebuie să lăsăm deoparte autosuficiența și mândria și să privim în ochi eșecurile și tarele pe care școala românească le are în acest moment” a transmis Silviu Macovei, deputat PSD de Iași.

Parlamentarul consideră că este nevoie, mai ales în prima zi de școală, ca societatea să deschidă dezbateri oneste despre teme sensibile ale sistemului educațional din România: „Ar trebui să vorbim cinstit despre faptul că școala nu mai este atractivă pentru elevi. Și nu este vina lor că nu sunt interesați, ci a noastră că nu facem învățătura interesantă pentru ei. Vreau să ne gândim și la presiunea pe care copii de vârste prea fragede o resimt din partea fenomenului „vânătoare de note”. Acum, nota școlară este vitală pentru eșecul sau succesul școlar de-a lungul întregii educații. Poate presiunea este prea mare; poate notele sunt prea importante și generează anomalii în educație atât pentru profesori, cât mai ales pentru copii.”

Silviu Macovei a atras atenția și asupra responsabilității guvernanților fiindcă „trebuie să înțelegem de ce sistemul educațional din România este dominat de confuzie, lipsa coerenței, a viziunii sau a unei strategii decente. Este inacceptabil ca în fiecare an să facem experimente poate-poate o fi mai bine. Trebuie să luăm totul de la zero și să reconstruim tot sistemul de învățământ”.

Parlamentarul ieșean a adus în discuție și cazuri în care eșecul actului educațional se datorează și profesorilor, nu doar sistemului în ansamblu. „Acum, la început de an școlar trebuie să vorbim despre unii profesori care pun presiune la clasă, dar nu își predau suficient de coerent materia tocmai pentru a-i determina pe părinți să își trimită copii la meditații doar pentru a putea obține acele note, atât de importante care îi apasă pe copii, profesori și părinți laolaltă. Dar, ca să putem schimba ceva cu adevărat, ne trebuie curaj și onestitate în a recunoaște și a ne asuma tot ceea ce ascundem sub preș chiar din prima zi de școală.” a încheiat Silviu Macovei.

Comentarii