În stare gravă după ce a băut lichid de parbriz. Medicii îi vor administra alcool pur

miercuri, 13 februarie 2019, 02:57
2 MIN
 În stare gravă după ce a băut lichid de parbriz. Medicii îi vor administra alcool pur

Intoxicaţia cu acesta este foarte gravă, lichidul conţinând metanol.

O femeie în vârstă de 88 de ani care suferă şi de demenţă este internată în stare gravă la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ după ce a băut din greşeală lichid de parbriz găsit într-o sticlă din gospodărie. Membrii familiei sale şi-au dat seama de cele întâmplate după ce au observat că femeia devine tot mai confuză şi starea sa se agravează.

Iniţial a ajuns în Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul „Sf. Spiridon“, unde a fost diagnosticată cu acidoză şi insuficienţă renală acută, fiind redirecţionată către Spitalul „Parhon“, unde a rămas internată în Clinica de Nefrologie pentru tratament de specialitate. Având în vedere atât vârsta femeii, cât şi faptul că este vorba despre o substanţă extrem de toxică, medicii sunt rezervaţi cu privire la evoluţia stării de sănătate.

„Există în continuare riscul vital, din fericire credem că a fost adusă destul de repede la spital de către familie. De asemenea, a ingerat o cantitate relativ redusă de lichid, aproximativ 100 de mililitri, astfel încât manifestările nu au fost foarte severe, asta deşi orice cantitate este foarte periculoasă, deoarece metanolul atacă nervul optic, de exemplu“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Simptomele intoxicaţiei cu metanol sunt stările de greaţă, vărsăturile şi ulterior coma. În astfel de cazuri în primul rând se are în vedere dezintoxicarea, care implică administrarea alcoolului pur sub supraveghere medicală.

„De multe ori pacienţii vin direct în comă, nu ştii care este cauza exactă şi din acest motiv se prelungeşte momentul diagnosticului. Dacă există suspiciunea de intoxicaţie trebuie aduse inclusiv recipientele pentru a se vedea exact tipul de alcool toxic. De asemenea, atunci când cantitatea ingerată este crescută se face dializă de urgenţă“, a completat medicul ieşean.

Specialiştii atrag din nou atenţia asupra supravegherii pacienţilor vulnerabili, în special a copiilor, adulţilor cu discernământ limitat, a vârstnicilor care au probleme cu văzul şi care astfel pot confunda recipientele, dar şi a alcoolicilor care pot să încurce sticlele de alcool cu cele în care se află substanţe toxice.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii