Încă un rateu în programul metropolitan de transport public

marți, 02 mai 2023, 01:50
2 MIN
 Încă un rateu în programul metropolitan de transport public

O singură ofertă pentru suplimentarea parcului auto necesar pentru acoperirea traseelor spre localităţile din jurul municipiului. Aceasta vizează doar lotul autobuzelor, nu şi pe cele ale maşinilor mai mici care ar putea să se strecoare pe străduţele înguste din Valea Lupului, de exemplu.

O singură ofertă a fost depusă în cadrul licitaţiei pentru achiziţia de mijloace de transport pentru Zona Metropolitană. Însă ofertantul vizează doar unul din cele trei loturi, respectiv furnizarea a 16 autobuze rulate în lungime de 12 metri. Procedura includea şi un pachet de 12 midibuze cu lungime de 8-10 metri, precum şi 4 microbuze, de asemenea second-hand, pentru transport persoane.

Valoarea totală estimată a licitaţiei lansate la începutul lunii era de 5,08 milioane de lei, din care 2,76 milioane pentru autobuze. Celelalte două loturi, care au fost anulate în lipsa ofertelor, ofereau 1,9 milioane pentru midibuze şi 433 de mii de lei pentru cele 4 microbuze.

CITESTE SI:Primele curse de transport metropolitan intră în ianuarie pe trasee. „Nu vom putea intra în Valea Lupului”

Rămâne de văzut dacă oferta depusă de AIC Trucks îndeplineşte criteriile de evaluare. Practic, departajarea urma să se facă preponderent după preţ – cel mai scăzut, în cazul microbuzelor, respectiv în proporţie de 70 la sută pentru celelalte două loturi, unde o altă solicitare e să fie cel puţin jumătate dintre ele de aceeaşi marcă şi acelaşi tip.

În plus, autobuzele trebuie să aibă trei uşi, cel puţin 25 de locuri pe scaune, maxim 15 ani vechime şi normă de poluare minim Euro 5. Termenul de livrare este de 30 de zile din momentul atribuirii contractului.

Este al doilea rateu în derularea programului de extindere a curselor publice de călători. Un contract similar atribuit la sfârşitul anului trecut pentru toate trei loturile a fost reziliat cu două luni în urmă după ce firma câştigătoare nu a mai reuşit să aducă mijloacele de transport.

Prin urmare, unele trasee, cum ar fi cele de pe străzile înguste din Valea Lupului vor fi în continuare acoperite doar de operatorii privaţi care au în dotare microbuze. Pe de altă parte, numărul insuficient de mijloace de transport a făcut ca mai multe trasee să rămână descoperite sau, prin soluţii temporare de compromis, să fie comasate.

CITESTE SI: Extinderea transportului metropolitan, trasă pe dreapta din cauza firmei care a câştigat licitaţia de aducere a mijloacelor de transport

Potrivit paginii de internet a Asociaţiei Metropolitane de Transport Public Iaşi, cele mai afectate comune în acest sens sunt Bârnova, cu o singură cursă activă din cinci (Podu-Roş – Păun), Miroslava, două din opt, Popricani, una singură din trei propuse (Tg. Cucu – Popricani), şi Valea Lupului.

Amintim că celălalt pachet de trasee, cele judeţene care vor completa rutele metropolitane, este blocat în urma unei decizii a instanţei, care a suspendat la sfârşitul anului trecut licitaţia de atribuire. Este vorba de 92 de trasee pentru care au fost depuse 23 de oferte. 

Comentarii