Începe proiectarea lucrărilor de reabilitare a podului Nicolae Iorga

sâmbătă, 18 martie 2023, 02:50
2 MIN
 Începe proiectarea lucrărilor de reabilitare a podului Nicolae Iorga

Primăria are în plan reabilitarea podului Nicolae Iorga. În acest sens, zilele trecute, municipalitatea a semnat un prim contract, respectiv cel de proiectare a lucrărilor. 

Instituţia a încredinţat direct lucrarea tehnică către societatea ieşeană Pod-Proiect, o companie de proiectare care a avut numeroase alte contracte similare cu Primăria.

„Podul a fost construit în anul 1972, din beton armat şi beton precomprimat. Lungimea podului este de 48 metri. Partea carosabilă are o lăţime de 20 metri şi 2 trotuare de 3 m. Aparatele de reazem sunt metalice. Podul are elevaţii masive din beton armat cu fundaţii indirecte pe coloane forate şi îmbrăcăminte din beton asfaltic”, este descrierea obiectivului din caietul de sarcini a podului care traversează râul Bahlui şi este amplasat pe DN 24, făcând legătura între zonele Cantemir, Alexandru cel Bun şi Gară.

În aceeaşi documentaţie, se arată că podul prezintă zone cu degradări ale betonului şi armăturilor care se agravează periodic. Potrivit Primăriei, dacă acest pod nu ar fi refăcut, atunci există inclusiv posibilitatea scoaterii din funcţiune, în contextul agravării degradărilor, o măsură care ar aduce probleme majore de trafic în zonă.

„Prin aplicarea soluţiilor propuse de proiectant, se are în vedere menţinerea funcţionalităţii podului, decongentionarea traficului, auto şi pietonal şi siguranţa circulaţiei pentru vehiculele care traversează podul”, se mai precizează în caietul de sarcini.

Pod-Proiect SRL are termen 6 luni pentru realizarea documentaţiilor tehnice. Ulterior, indicatorii tehnico-economici vor fi avizaţi de Consiliul Local şi, în final, Primăria va putea lansa licitaţia de execuţie a lucrărilor, în condiţiile în care va asigura şi fondurile necesare. 

Comentarii