Ingenios! Nişte săteni folosesc puful de plop la căptuşit pufoaicele, să nu moară de sete!

marți, 16 iunie 2020, 07:00
3 MIN
 Ingenios! Nişte săteni folosesc puful de plop la căptuşit pufoaicele, să nu moară de sete!

* O problemă mai recentă s-a adăugat necazurilor din ultimele luni, cu pandemia, cu restricţiile, deşi a fost mai redusă, graţie măştilor purtate de români: problema pufului de plop! Pe mulţi, acesta îi sufocă, pe alţii îi deranjează din punct de vedere estetic, dar sunt compatrioţi pe care puful îi bucură, chiar îi împlineşte; avem informaţii:

* Plopii de lângă Consumatori au fost numiţi, cu ani în urmă, "Plopii fără soţ", dar au devenit cu soţ după o furtună, apoi iar fără soţ, după ce a trăsnit, apoi din nou cu soţ, după ce au trecut nişte hoţi de lemne şi tot aşa; acum, ei sunt bine păziţi de localnici, care au descoperit că puful lor e bun pentru căptuşit pufoaicele! Nimeni nu ştie dacă această căptuşeală ţine cald, fiindcă toţi folosesc pufoaicele la altceva: "Practic, fără puf de plop am sta cu toţii pe uscat, fără strop de rachiu!" spune un bătrân sfătos.

* Sătenii din Machitori privesc cu invidie la cei din Consumatori: la ei nu cresc plopi, iar singurul puf e cel adus de vânt, uneori, dinspre vecinii lor; doi tineri curajoşi au încercat să fure, noaptea, câţiva saci cu puf, dar paznicul primăriei din Consumatori, vigilent, s-a trezit şi i-a surprins. Problema celor din Machitori este că vatelina pentru pufoaice s-a scumpit, aşa că sunt nevoiţi să le umple cu mătase de porumb, din care ies produse slabe, care nu fac mărgele. Au plantat mai demult nişte puieţi, crezând că sunt plopi, dar au descoperit că erau pruni, cu care n-au ce face, că nu dau puf.

* Şi cei din Puturoşi au o relaţie cu puful de plop încă din anii '70, de când veneau în control tovarăşi de la judeţeana de partid, să vadă cum mai merge treaba pe partea zootehniei. Cum drumurile erau proaste, la fel ca azi, ăia nu-şi mai stricau maşinile şi priveau de la distanţă curţile oamenilor; ce credeau ei că-s multe oi, cu lână albă şi pufoasă, erau, de fapt, câinii şi mâţele oamenilor, pe care se lipise puful de plop. Aşa au ajuns cei din Puturoşi crescători de ovine fruntaşi în întrecerea socialistă.

* Sătenii din Acarieni au folosit de veacuri puful plopilor: încă din vechime organizau şezători, la care fetele de măritat veneau cu fusurile şi torceau puful de plop. Obiceiul s-a păstrat şi astăzi, aşa că mulţi localnici poartă cu mândrie sumane, iţari, izmene şi maieuri, chiar blugi şi treninguri din fir de puf de plop! Deoarece plopii sunt numeroşi, sătenii se laudă că toţi copiii lor au fost crescuţi în puf la modul propriu. Tot puful de plop e folosit de părinţi, când micuţii cer vată pe băţ: puţin puf udat şi tăvălit prin zahăr e delicios – plus că şi cei mari înghit în fiecare dimineaţă câte un ghemotoc de puf, pe stomacul gol, fiind bun la mahmureală, că absoarbe alcoolul din stomac!

Comentarii