Comunicat de presă (P)

Întâlnire de lucru cu reprezentanți din toate județele ai Departamentului Național pentru Educație PSD

joi, 18 aprilie 2019, 01:50
4 MIN

Deputatul Camelia Gavrilă, Președintele Comisiei pentru învățământ, știință tineret și sport și coordonatorul Departamentului pentru Educație Națională al PSD a organizat o primă întâlnire de lucru la nivel național, la București, în ziua de 16 aprilie 2019, cu toți reprezentanții din teritoriu, specialiști în domeniu, coordonatori județeni ai Departamentului pentru Educație Națională, profesori, reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, deputați și senatori care fac parte din comisiile parlamentare de specialitate.

La această întrunire națională au fost prezenți domnul senator Mihai Viorel Fifor, Președintele Consiliului Național al PSD și doamna senator, prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu, Ministrul Educației Naționale.

Pe ordinea de zi s-au regăsit aspecte ce vizează organizarea departamentului, stabilirea grupurilor de lucru, a temelor de dezbatere, a tipurilor de mesaje politice din domeniul educației, care sintetizează reușitele Programului de Guvernare.

 „Este unul dintre cele mai dinamice departamente, educația este un domeniu social important și prioritar în Programul de Guvernare al PSD, iar ideile rezultate trebuie să conducă la un învățământ predictibil. Din păcate triada școală-familie-copil nu funcționează încă așa cum ne-am dori, iar acest lucru produce dezechilibre masive în învățământul românesc. Ne dorim o școală în care învățarea și devenirea tinerilor se realizează într-o atmosferă de echilibru, cu activități interesante, cu evaluări firești și lipsite de presiune psihologică, într-o articulare a aspectelor teoretice științifice, cu experiențe practice, formarea competențelor, identificarea pasiunilor și a vocațiilor fiecărui copil.”, a declarat Mihai Viorel Fifor, Președintele Consiliului Național al  PSD.

Prof dr. Camelia Gavrilă a prezentat semnificațiile Consiliului Național al PSD, atribuțiile Departamentului pentru Educație Națională, o analiză a domeniului educațional cu aspecte pozitive, împliniri, programe de succes, dar și dificultățile și „zonele de umbră”, într-un material-sinteză.

Educația este o temă complexă, cu implicații sociale majore, cu diverse abordări posibile în contextul provocărilor din societatea cunoașterii, societate a secolului XXI. Putem explora domeniul fără ca soluția ideală să apară imediat, dar prezența dumneavoastră, a specialiștilor social-democrați, implicarea în această structură, dialogurile noastre pot genera idei, activități și proiecte, soluții și propuneri, bazate pe expertiza noastră. Reluarea activităților și reactivarea departamentelor sunt demersuri politice majore care pot conduce larealizarea unor analize și strategii relevante, la identificarea unor soluții, fără a prelua modele neadaptate specificului educației românești, fără a face o reformă continuă, lipsită de contextualizare și analize temeinice asupra implicațiilor.”, a declarat Camelia Gavrilă, coordonatorul Departamentului pentru Educație Națională.

Departamentul pentru Educație Națională a vizat, prin întâlnirea de ieri, mai multe activități de etapă:

•    constituirea grupurilor de lucru;

•    stabilirea unor direcții de acțiune;

•    organizarea unor departamente județene active și dinamice;

•    deschiderea spre idei și acțiuni de tipul unor conferințe regionale, seminarii, work-shop-uri, elaborare de analize și strategii;

•    evaluarea calității educației și a problemelor sistemului de învățământ, la nivelul județelor și la nivel național.

Senator prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu, Ministrul Educației Naționale, în intervenția din cadrul ședinței de lucru a apreciat faptul că sensul departamentului este acela de a analiza realitatea autentică a învățământului românesc, de a gândi și contura inițiative legislative care să producă un proces evolutiv, un document-cadru care să prioritizeze educația drept element central în echilibrarea și consolidarea comunității. De asemenea, a prezentat aspecte din documentul Educația ne unește – principii, valori, motivații, direcții de reformare.

Discuțiile cu membrii departamentului, cu delegații județelor au vizat următoarele aspecte, considerații, propuneri:

•    o comunicare eficientă cu Ministerul Educației Naționale în vederea valorificării expertizei în sistemul educațional, de ambele părți;

•    necesitatea unor decizii dezbătute și asumate în cadrul Departamentului înainte de comunicarea în spațiul public a propunerilor de impact în relație cu sistemul educațional;

•    evaluarea atentă a structurii învățământului preuniversitar și a unor eventuale reconfigurări;

•    aspecte curriculare importante: planuri de învățământ, echilibrul disciplinelor de studiu, relevanța conținuturilor în programele școlare, necesitatea unor manuale de calitate, care să ajungă la timp pe băncile elevilor;

•    realizarea unui inventar de probleme în cadrul fiecărui județ;

•    problematica autonomiei unităților școlare;

•    parteneriatul dintre școli și mediul privat, cu agenți economici, pentru colaborări în vederea formării tinerilor;

•    clarificări asupra evaluării elevilor și asupra examenelor naționale, inclusiv bacalaureat (tipuri, forme, acces pe trasee ulterioare în învățământul superior, spre piața muncii sau spre învățământul postliceal);

•    formarea inițială și formarea continuă a cadrelor didactice;

•    importanța specializărilor duble, a modulelor psihopedagogice și a unei forme de masterat didactic;

•    atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii școlare.

Viziunea departamentului, obiectivele, direcțiile de acțiune asumateîn cadrul ședințelor de lucru sunt ilustrate și pe pagina de Facebook, Departamentul-pentru-Educație-Națională, pe care vă invităm să o vizitați.

 

Deputat PSD de Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

Comentarii