Ioan Aurel Pop, laude pentru Jandarmeria care extermina evrei în Al Doilea Război Mondial

sâmbătă, 03 aprilie 2021, 12:06
1 MIN
 Ioan Aurel Pop, laude pentru Jandarmeria care extermina evrei în Al Doilea Război Mondial

Președintele Academiei Române a lăudat Jandarmeria Română pentru rolul jucat în cele două războaie mondiale, trecând sub tăcere că, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, jandarmii au fost implicați în exterminarea evreilor și romilor, arată Institutul Elie Wiesel.

Într-un discurs pe care l-a ținut în 1 aprilie, cu ocazia împlinirii a 171 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, Ioan Aurel Pop a spus: „Jandarmeria Română s-a acoperit de glorie şi pe câmpul de luptă ş…ţ cu precădere în cele două războaie care ne-au marcat destinele în secolul XX”.

Institutul pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a arătat, însă, că nici președintele Academiei Române, nici vreunul din vorbitorii care i-au urmat nu au spus nimic despre rolul pe care l-a avut Jandarmeria Română în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în exterminarea evreilor și romilor din teritoriile românești.

Mai mult, acuză Institutul „Elie Wiesel”, „la răstălmăcirea istoriei Holocaustului au contribuit şi imaginile care erau proiectate. Organizatorii au considerat potrivit să ilustreze evenimentul, printre altele, şi cu portretele unor criminali de război: Constantin Z. Vasiliu şi Ioan Topor, comandanţi ai Jandarmeriei a căror responsabilitate pentru moartea evreilor din Basarabia, Bucovina de Nord şi Transnistria este de necontestat”.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Comentarii