Lapte şi miere va curge în Copou

vineri, 27 iulie 2018, 01:43
4 MIN
 Lapte şi miere  va curge în Copou

 

Conform unor surse de la Poli, declaraţia lui Horia Sabo privitoare la  bugetul pentru acest sezon se bazează pe atragerea unor sponsorizări de circa 1,2 milioane euro. Dacă la echipă va fi linişte financiară, presiunea rezultatelor va cădea exclusiv pe umerii antrenorului Stoican şi al jucătorilor

 

Liga I a întors prima foaie din ediţia 2018-2019. Runda întâi a fost de încălzire, combatantele luându-şi pulsul, verdicte serioase despre potenţialul cluburilor angrenate în competiţie neputând fi date. Acest lucru este valabil inclusiv pentru Politehnica Iaşi, al cărui debut a fost promiţător, remiza de la Craiova fiind un rezultat pozitiv.

Cea mai importantă veste pentru clubul ieşean este însă faptul că noul director general , Horia Sabo, care şi-a luat angajamentul ca expresia “problemele financiare ale clubului” să devină un arhaism, a confirmat asigurarea  bugetului pentru sezonul în curs. Conform unor surse, declaraţia lui Sabo s-a bazat pe faptul că omul de afaceri băimărean are promisiuni ferme de obţinere a peste 1 200 000 de euro din sponsorizări. Poli are 19 parteneri, care au promis că vor da peste un milion de euro cash, vor asigura servicii de circa 150 000 de euro şi bonusuri de performanţă de aproximativ 50. 000 de euro, Primăria urmând a sprijini doar activitatea juvenilă, lucru care s-ar putea aproba astăzi. Faţă de anii trecuţi, noutatea importantă va fi, conform aceloraşi surse, Orange, compania de telefonie mobilă urmând a vira o sumă consistentă Politehnicii, care va primi fonduri şi de la Betano şi Superbet. Cotnari şi Blue Air au rămas alăruri de Poli, la fel ca Mado, Peg Construct, Dedeman, Magic Pizza, Casa Lebăda şi European Drinks, echipa ieşeană urmând a colabora şi cu Ead  Group, The Jack, Danube, Seroussi, Coca Cola, Kosarom, Jevi şi Ava Star.

Ţinând cont şi de faptul că fotbaliştii sunt plătiţi la zi ca urmare a celor 1,2 milioane euro din prima rată a drepturilor TV pentru sezonul în curs, că antrenorilor şi jucătorilor li s-au mărit salariile şi că vor avea prime de joc în acest sezon, Sabo are motive să spună că a asigurat toate condiţiile necesare îndeplinirii obiectivului, calificarea în play-off.

Iar dacă nu vor apărea sincope în asigurarea liniştii financiare, responsabilitatea rezultatelor va fi exclusiv a antrenorilor şi jucătorilor. Antrenorului Flavius Stoican i se cere minimum repetarea performanţei din sezonul trecut în condiţiile în care i s-a dublat salariul faţă de campionatul 2017-2018, deşi acest lucru nu era obligatoriu, el fiind sub contract, şi i s-a asigurat un confort maxim prin introducerea clauzei de reziliere de 100 .000 de euro. Mai mult, jucători preferaţi ai tehnicianului (Cioinac, Sin, Bădic, Rusu) au în acest an salarii mult mai mari, deşi directorul sportiv Tibor Selymes se ocupă de transferuri, tehnicianului i s-au adus şi trei dintre fotbaliştii ceruţi special (Gallego, Petre şi Rus), echipa a beneficat de condiţii mai bune de pregătire în comparaţie cu vara trecută (cantonamentul s-a derulat în Turcia şi nu la Tiraspol) şi e stimulată la fiecare partidă, iar campania de transferări a fost catalogată ca fiind mai bună decât cea din 2017.

Argumentele conducerii la ultimul capitol sunt legate de faptul că înaintea sezonului trecut au venit în Copou, pe lângă Ştefănescu, Chelaru şi Moisi, care, de fapt, au fost reveniri, doar doi români, de la echipe retrogradate, Cioinac (Pandurii) şi Sin (Târgu Mureş), trei moldoveni, Koşelev, Spătaru şi Vremea, străini din Moldova (Jo), Emiratele Arabe Unite (Platini), Ungaria (Kelava, Jagodinskis), de la echipe modeste din Portugalia (Tiago, Pedro, Kizito, Cissé), iar Qaka era un necunoscut în Norvegia. Acum, cei cinci români aduşi (Cobrea, Rus, Pîrvulescu, Petre, I. Roşu), care au şi avantajul faptului că se pot integra mult mai rapid, au pe legitimaţii vize de Dinamo, CFR Cluj ori FCSB, Moussa are în CV selecţii la naţionalele de juniori ale Olandei, ţară în care a jucat în liga a doua, Mimoun vine din liga a doua franceză, despre costaricanul Flores se spune că este unul dintre cei mai buni străini aduşi în Liga I iar Gallego vine din liga a treia spaniolă. Şi întăririle vor continua să sosească, după cum a spus Selymes.

Presiune va fi şi pe jucători. Dacă anul trecut mai aveau alibiul nivelului retribuţiilor care, în unele cazuri, erau sub media play-off-ului şi a întârzierilor plăţilor, elevii lui Stoican vor trebui să arate, dacă vor fi plătiţi la zi, că fără griji şi având venituri crescute randamentul lor este mult mai bun.  Trăgând linie, în noul context, Stoican & co sunt obligaţi, dacă toate promisiunile conducerii vor fi concretizate, să menţină ştacheta măcar la nivelul anului trecut, când şi-au obişnuit suporterii cu play-off-ul,. Suporteri care mai au un motiv de bucurie, Sabo bifând rapid o realizare extrem de importantă, obţinerea dreptului de a folosi titulatura şi sigla celui mai iubit club al Iaşului, FC Politehnica, lucru pe care nu l-a reuşit nimeni în opt ani.

Comentarii