Şedinţă cu scântei:

Liberalii cer demisia şefului CJ, Nichita prezintă managementul deşeurilor

joi, 28 iunie 2018, 01:50
3 MIN
 Liberalii cer demisia şefului CJ, Nichita prezintă managementul deşeurilor

Timp de două ore şi jumătate, consilierii judeţeni au dezbătut 40 de proiecte de hotărâre, pe care, până la urmă, le-au şi adoptat. Preşedintele Maricel Popa a trecut în revistă stadiul proiectelor de investiţii, liderul grupului liberal, Romeo Vatră, i-a cerut demisia după participarea la mitingul PSD de acum trei săptămâni, iar Mircea Manolache (UNPR) a semnalat o problemă din curtea Spitalului de Neurochirurgie. 

Potrivit acestuia, proiectul unei construcţii cu destinaţia de farmacie fixează amplasamentul acesteia peste bazinul cu rezerva de apă a spitalului. „Gândiţi-vă dacă s-ar ajunge în situaţia de la Spitalul «C.I. Parhon», atunci când pompierii nu pot interveni pentru că nu au spaţiu suficient să-şi desfăşoare utilajele în caz de incendiu. În plus, locul acela paralizează intrarea în spital”, a spus Manolache. El i-a cerut şefului CJ să prezinte situaţia Consiliului de Administraţie al spitalului, respectiv să fie schimbat amplasamentul. Contractul de concesiune a terenului respectiv, încheiat cu trei ani în urmă între conducerea spitalului şi firma Grafic Beta Trust, împreună cu PUZ-ul eliberat recent de Primăria Municipiului Iaşi şi cu solicitarea liderului UNPR se află acum la secretariatul general al CJ, i-a răspuns Maricel Popa.

Aşa cum era de aşteptat, primul proiect disputat îndelung de consilieri a fost cel referitor la lucrările care se fac sau urmează să fie făcute la drumurile judeţene. Problemele ivite la DJ 246, între localităţile Suhuleţ-Tansa-Dagâţa, unde alunecările şi izvoarele subterane necesită lucrări mai ample decât plombările, şi cele mai vechi de pe DJ 282 (Breazu-Horleşti-Gropniţa) vor fi pe o listă de intervenţii prioritare la rectificarea bugetară de luna viitoare.

Un alt proiect de hotărâre care a stârnit dezbateri aprinse a fost trecerea în folosinţă gratuită a Ministerului Justiţiei – Tribunalul Iaşi pentru Judecătoria Iaşi a unui imobil din Paşcani. De la gratuitate s-a ajuns la managementul societăţilor de administrare a drumurilor, dar, până la urmă, proiectul a trecut cu gratuitate cu tot.

Deplasarea preşedintelui CJ, însoţit de doi consilieri din aparatul de specialitate al administraţiei judeţene, la Târgul Internaţional de Investiţii Expo Real de la München a fost examinată în amănunt. Preşedintele CJ a explicat cu ce proiecte va merge în Germania, dar consilierii opoziţiei au criticat sumele necesare: 23.785 de euro şi mai ales banii pentru deplasarea şi cazarea şefului CJ, în sumă egală cu cea pentru ambii însoţitori. Maricel Popa a promis că va merge cu maşina personală, pe banii lui, şi îşi va lua şi cortul – a adăugat el ironic. Popa a mai spus că va face nominalizările în luna august, iar plenul CJ îşi va da acordul pentru ele.

În faţa consilierilor a venit apoi Gheorghe Nichita, fostul primar al Iaşului, acum consilier al preşedintelui CJ pe proiectul Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor. El i-a infomat că proiectul se află în faţa de licitaţie pentru delegarea activităţilor de colectare şi transport al deşeurilor, respectiv pentru cea de operare a instalaţiilor. În cazul primei licitaţii, câştigătorul ar putea să devină cunoscut chiar mâine, dar a doua este blocată de contestaţii. Pe de altă parte, mai e nevoie de un milion de lei pentru staţiile deja construite, alocare cu care consilierii au fost până la urmă de acord. 

 

 

Comentarii