Licitaţie pentru carduri europene de sănătate

joi, 20 iunie 2019, 01:50
2 MIN
 Licitaţie pentru carduri europene de sănătate

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vrea să producă cardurile europene de sănătate, documentul care îi acordă asiguratului dreptul de a beneficia de asistenţă medicală cât timp se află temporar într-un stat al Uniunii Europene.

Reprezentanţii instituţiei au lansat zilele acestea o licitaţie pentru achiziţia de servicii de producţie şi distribuţie a cardului european de sănătate pe plaftorma online SICAP. Instituţia este dispusă să investească până la 11,42 milioane de lei, echivalentul a 2, 42 de milioane de euro, fără TVA, pentru a se ocupa de producerea cardului european de sănătate.

Cei care vor licita pentru achiziţie trebuie să dovedească faptul că în ultimii trei ani au mai prestat servicii similare, care s-au ridicat, în total, la cel puţin 3 milioane de lei, fără TVA. Criteriul de atribuire va fi, conform anunţului, cel mai bun raport calitate-preţ, iar cele două părţi vor încheia un „acord-cadru pentru 36 de luni pentru servicii de personalizare, producţie şi distribuţie a cardului european de asigurări de sănătate“.

Procedura se face prin licitaţie deschisă, iar ofertele pot fi făcute până la jumătatea lunii viitoare. Cardul european de sănătate se eliberează doar în situaţia în care o persoană asigurată doreşte să plece pentru o scurtă perioadă, cel mult jumătate de an, într-un stat european, din motive profesionale, familiale, turistice sau pentru studii.

Cardul poate fi folosit la orice furnizor de servicii medicale din sistemul de sănătate social al ţării gazdă, nu doar la spitalele publice, iar decontarea se face între instituţiile din cele două ţări.

Documentul nu acoperă însă tratamentul medical planificat pentru afecţiuni deja existente, ci doar situaţiile neprevăzute apărute în momentul în care un asigurat se află pe teritoriul unui stat european.

Cardul se obţine de la casa de asigurări în evidenţa căreia se află angajatul, pe baza unor documente care pot fi consultate pe site-ul CNAS. Cardul va fi eliberat în şapte zile lucrătoare de la data înregistrării, iar în cazul în care există vreo circumstanţă care împiedică eliberarea acestuia, CNAS va elibera un certificat provizoriu.

Comentarii