Liderii separatişti din Transnistria nu vor să piardă controlul asupra banilor şi asupra puterii

joi, 02 iunie 2022, 13:53
1 MIN
 Liderii separatişti din Transnistria nu vor să piardă controlul asupra banilor şi asupra puterii

Odată cu începerea războiului ruso-ucrainean, problema transnistreană a fost readusă în atenţia liderilor globali. Nu este nicio îndoială că fără o integrare a regiunii separatiste de la Est de Nistru, aderarea Republicii Moldova la UE rămâne doar un deziderat pe hârtie.

În acest context, PressHUB a discutat cu Angela Grămadă, preşedinta Asociaţiei Experts for Security and Global Affairs România, expertă specializată pe cercetarea spaţiului ex-sovietic, cât de greu este acest proces.

Ca integrarea Transnistriei în Republica Moldova să devină posibilă, ar fi nevoie de un compromis politic între leadershipul de la Chişinău şi cel de Tiraspol. Realist vorbind, conducerea de la Tiraspol ar trebui convinsă de echipa Maiei Sandu că nu îşi va pierde avantajele economice şi politice, dacă acceptă integrarea. Ar putea fi posiibil acest lucru?

Principalele declaraţii ale Angelei Grămadă?

  • Cu o justiţie proastă, cu indicatori macroeconomici în scădere dramatică la fiecare criză mai mare, energetică sau de pe pieţele financiare internaţionale, cu un nivel de trai mai puţin atractiv, Chişinăul nu prea a avut recuzita necesară pentru a se face atractiv transnistrenilor.
  • Acest conflict nu mai este demult subiect important pe agenda cetăţenilor din Republica Moldova. Există alte priorităţi care necesită o atenţie sporită, imediată.
  • Majoritatea guvernărilor de la Chişinău au interpretat neutralitatea în sens de non-aliniere, care aduce şi investiţii minime în sistemul de apărare şi securitate aş ţării.

Cititi interviul integral pe presshub.ro

Comentarii