Lista nemulţumirilor legate de furnizarea de gaz şi energie electrică

sâmbătă, 19 ianuarie 2019, 02:50
3 MIN
 Lista nemulţumirilor legate de furnizarea de gaz şi energie electrică

Comisia de Dialog Social a trecut în revistă mai multe motive pentru care relaţia consumator – furnizor de energie este defectuoasă, de la modalitatea de plată a facturilor şi până la extinderea necompensată a reţelelor. Toate acestea vor fi prezentate, luna viitoare, reprezentanţilor societăţilor de furnizare şi Autorităţii pentru Reglementare în Energie.

O şedinţă plină de energie, la propriu, a avut loc ieri, la Prefectură: membrii Comisiei de Dialog Social, respectiv reprezentanţii instituţiilor publice ieşene, ai sindicatelor şi patronatelor, au avut o reuniune de pregătire a unei şedinţe viitoare în care să fie dezbătute problemele existente între societăţile furnizoare de energie şi consumatori, fie ei casnici sau persoane juridice. La întrunirea CDS au participat, de asemenea, deputatul Petru Movilă şi senatorul Vasilică Toma, membru al Comisiei de energie şi transport din camera superioară a Parlamentului.

Participanţii s-au referit la mai multe aspecte, printre care relaţionarea greoaie a societăţilor de electricitate şi gaz cu cetăţenii, gestionarea plăţilor consumului şi avizele complicate necesare încheierii de contracte, racordării sau modificării instalaţiilor. Birocraţia a fost indicată în mai multe cazuri drept prinicipal vinovat pentru toate acestea. Pe de altă parte, au fost amintite şi avariile prelungite şi variaţiile de tensiune la priză, care se înregistrează în mod obişnuit în mediul rural.

Deputatul Movilă a arătat că există şi alte feluri de probleme. De exemplu, la preluarea unui spaţiu pentru deschiderea unei filiale a partidului său în Paşcani, problemele fostului chiriaş cu furnizorul de energie electrică au făcut ca sediul să fie lipsit de curent timp de mai multe luni. „Nu e normal ca relaţia cu un client să fie afectată de un episod neplăcut pe care societatea de furnizare a energiei l-a avut anterior cu un alt consumator”, a spus Petru Movilă. Pe de altă parte, senatorul Toma a semnalat situaţia în care un consumator care şi-a instalat panouri solare va trebui să plătească ceea ce „trage” din reţeaua naţională, dar surplusul de energie pe care l-ar „vărsa” în sistemul energetic mai ales vara, prin intermediul contorizării inteligente („cu dublu sens”), rămâne neplătit.

Colegul său de la Camera Deputaţilor a remarcat însă că toate aceste probleme vor trebui discutate la viitoarea reuniune a CDS în prezenţa celor de la Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie şi a celor ai societăţilor de furnizare a energiei şi de exploatare a reţelelor de curent electric şi gaze naturale. De altfel, aceştia nu au fost invitaţi la şedinţa de ieri tocmai pentru că întrunirea a fost una pregătitoare.

Petru Movilă a anunţat, de asemenea, un proiect de lege în care este vizată compensarea între consumatorul care extinde o reţea şi societatea furnizoare. În prezent, cel care „îşi trage” gaz sau reţea electrică, o predă furnizorului pentru că el, consumatorul, nu are licenţă de operare. Însă nu primeşte nimic în schimb, or iniţiativa legislativă propune o compensare, respectiv o anumită cantitate de energie oferită gratuit de furnizorul care şi-a mărit inventarul (proprietatea) în acest fel. Proiectul va fi depus la Camera Deputaţilor luna viitoare. Cât priveşte viitoarea şedinţă a Comisiei de Dialog Social în care vor fi analizate şi, probabil, soluţionate toate aceste probleme, ea va avea loc la sfârşitul lunii viitoare. 

 

 

Comentarii