LPF ajută managerii căscaţi

miercuri, 20 aprilie 2022, 01:43
3 MIN
 LPF ajută managerii căscaţi

Liga a virat 60000 de euro clubului Gaz Metan Mediaş ca să nu se retragă în timpul campionatului şi să provoace, astfel, diminuarea drepturilor TV . Gino Iorgulescu îl copiază pe Burleanu și candidează pentru al treilea mandat

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce a împrumutat clubul Gaz Metan Mediaş, care se confruntă cu o gravă criză financiară, cu suma de aproximativ 60.000 de euro pentru a putea încheia sezonul 2021-2022.

El a explicat că în cazul în care Gaz Metan Mediaş s-ar fi retras în timpul competiţiei, celelalte cluburi din Liga I ar fi pierdut o sumă mai mare prin diminuarea numărului meciurilor şi implicit a banilor din drepturile de televizare. „Din păcate ceea ce se întâmplă la unele cluburi afectează desfăşurarea întregii competiţii. Nu ascund că aşa cum am ajutat de-a lungul timpului cluburile ASA Târgu Mureş„, a afirmat preşedintele, care a menţionat că încă nu a convins cluburile din Liga I ca LPF să oprească o parte din banii din drepturile TV pentru ca să efectueze plata salariilor jucătorilor, antrenorilor şi a celorlalţi angajaţi ai grupărilor.

La conferinţa de presă a participat şi secretarul general Justin Ştefan, acesta declarând că LPF îşi va recupera datoria de la gruparea Gaz Metan Mediaş din drepturile de televizare pe care aceasta le va primi ca urmare a participării în Liga a II-a.

Pentru ca grupările din Liga I să nu mai ajungă în situaţii financiare dificile precum Gaz Metan Mediaş şi Academica Clinceni, LPF şi FRF analizează soluţii precum impunerea unor condiţii restrictive pentru cesionarea creanţelor sau plafonarea fondului de salarii la 70% din bugetul unui club.

„Ca un prim pas vom stabili o procedură de mediere în momentul în care se încasează ratele din drepturile TV, după modelul spaniol. Adică reprezentanţii cluburilor, ai LPF şi ai sindicatului să vadă care e situaţia datoriilor cluburilor şi să vadă dacă există soluţii. Am discutat şi cu FRF în ceea ce priveşte licenţierea, să se facă controale din trei în trei luni. De asemenea, dânşii vor analiza posibilitatea de a găsi o modalitate de a garanta aceste drepturi… însă nu există o astfel de posibilitate pentru că salariile jucătorilor din Liga I sunt mai mari decât valoarea drepturilor de televizare.. FRF mai analizează încă o variantă pe care o poate propune între două sezoane competiţionale, respectiv plafonarea valorii salariilor din totalul bugetului de venituri şi cheltuieli pe un sezon competiţional. Adică o plafonare undeva la 60-70% din buget şi în felul acesta să ne aliniem la ceea ce se întâmplă în fotbalul european”, a menţionat Justin Ştefan.

Totodată Gino Iorgulescu, a anunţat, marţi că va candida pentru un al treilea mandat la şefia LPF, la alegerile care au fost programate în 24 mai. El a afirmat că este într-o relaţie bună cu preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, şi nu a dorit să comenteze prea mult pe marginea lipsei de candidaţi la alegerile de la şefia federaţiei.

 

Comentarii