Manuel Angiulli: Transfer util sau petardă?

joi, 03 decembrie 2020, 02:43
4 MIN
 Manuel Angiulli: Transfer util sau petardă?

 

!n ciuda celor trei intervenţii care puteau genera penalty în meciul la Cluj, contra CFR, stoperul Angiulli are la debutul la Poli al treilea indice InStat din toată echipa. Problema tinerelor talente locale rămâne pe tapet

 

Debutul stoperului belgian Manuel Angiulli la Politehnica Iaşi, în meciul din şaisprezecimile Cupei României, de la Cluj, contra CFR, a stârnit multe discuţii. Cele trei intervenţii din prima repriză ale jucătorului care puteau genera lovituri de la 11 metri dacă arbitrul Iulian Dima era mai atent (sau intransigent?), l-au dus pe jucătorul Politehnicii în tirul criticilor. Iar amintirea eşalonului în care joacă acum Virton, ultimul club la care Angiulli a evoluat, liga a IV-a belgiană, a dat apă la moară celor care au taxat dur aducerea jucătorului. Mai mult, la gruparea amintită din ţara natală a actualului ieşean, el a jucat ultima dată un meci întreg în finalul lui februarie.

Oficialii Politehnicii au avut mai multe argumente de răspuns la criticile aduse. În primul rând, s-a spus că Virton a fost pe locul II în ediţia trecută a ligii secunde belgiene, retrogradarea în eşalonul patru, din vară, fiind generată de cauze financiare. Apoi, InStat, una dintre principalele firme de analiză din domeniul fotbalului, l-a plasat pe Angiulii la finalul partidei de la Cluj pe locul III în clasamentul jucătorilor ieşeni! Cu un indice 258, fundaşul este devansat doar de Baxevanos (261) şi Calcan (275) în topul Instat, în care punctele sunt acumulate în funcţie de toată activitatea din teren: şuturi, faulturi, pase, centrări, dueluri, deposedări, driblinguri, intercepţii, recuperări, mingi pierdute, mingi recuperate. În comparaţie, cei mai scăzuţi parametri InStat dintre titularii Iaşului îi au Vanzo (182), care a jucat pe un post inedit, şi Francisc Cristea (201). Ultimul, cu cifre scăzute şi în celelalte partide din acest sezon, nereuşind astfel să îndeplinească una din dorinţele antrenorului Daniel Pancu, promovarea unor jucători locali, mai are însă şi în sezonul viitor statutul de jucător sub 21 de ani, aspect de care poate profita. Mai ales că Răzvan Onea, fundaşul transferat definitiv de la Afumaţi, care confirmă din plin până acum, nu va mai rezolva în stagiunea următoare o poziţie de “under”.

Revenind la Angiulli, a cărui prezenţă în linia de apărare la Cluj, a generat păstrarea lui De Iriondo la mijloc, argentinianul dezamăgind ca stoper, acesta a fost adus la Poli în disperare de cauză, din cauza problemelor grave existente în centrul defensivei. Decisive în alegerea belgianului au fost salariul redus acceptat (de pildă, prima opţiune a Iaşului după apariţia problemelor cu Mihalache şi Frăsinescu, Hugo Sousa, ajuns la Astra, are o retribuţie dublă la Giurgiu!), dar şi acordul de a pleca în iarnă dacă nu confirmă. Dacă Angiulli va confirma ori ba, rămâne de văzut în ultimele patru meciuri rămase de disputat în 2020.

Reamintim, din ianuarie 2021 Poli poate conta pe Răzvan Popa (23 de ani). Neobţinând la timp statutul de jucător liber din cauza agenţilor lui, ceea ce a dus la imposibilitatea obţinerii dreptului de joc după plecarea de la Mediaş, Popa a fost blocat de Poli, care nu a riscat să piardă în iarnă jucătorul trecut pe la Internazionale Milano, Zaragoza şi Burgos.

Iaşul a mai avut în vizor şi jucători localnici pentru a rezolva problema stoperilor. Daniel Ciobanu nu a confirmat însă, deşi Politehnica i-a oferit posibilitatea să debuteze în prima ligă la 27 de ani, şi a plecat la Reşiţa, în liga a doua. Apoi, ocupanta penultimului loc în Liga a II-a, Aerostar Bacău, a renunţat, după startul sezonului, la Marius Chelaru şi Andu Moisi, care erau monitorizaţi de ieşeni, iar Ionuţ Rusu nu rupe gura târgului în Liga a III-a, la Huşana Huşi. Din păcate, nici alte două speranţe locale, care joacă pe alte posturi, atacantul Alexandru Iulian Zaharia şi jucătorul de bandă Vlad Danale, nu se impun la Aerostar, unde joacă sporadic. Iar dacă mai amintim de prestaţiile unui alt ieşean, Teodor Axinte, forţat în poarta Politehnicii, tabloul este complet. Trăgând linie, semne clare că problemele grave existente la nivelul “Academiei cu trei şefi Politehnica Iaşi”, unde talentele locale nu sunt crescute profesionist, iar rezultatele obţinute au dus la scoaterea Iaşului din Liga Elitelor, trebuie analizate urgent. Şi rezolvate măcar în ceasul al doisprezecelea!

Comentarii