Marea decepţie Yuzuru Hanyu

miercuri, 09 februarie 2022, 02:43
4 MIN
 Marea decepţie Yuzuru Hanyu

 

Supefavoritul întrecerilor olimpice masculine de patinaj artistic a ratat programul scurt, ceilalţi doi colegi ai săi rămânând în lupta cu americanul Nathan Chen.Raluca Strămăturaru iar a căzut de pe sanie

PATINAJ ARTISTIC. Americanul Nathan Chen a dominat programul scurt al concursului masculin de patinaj artistic din cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă 2022, stabilind cu această ocazie un nou record mondial, cu 113,97 puncte, ieri, la Beijing. Chen, care a evoluat ca şi în proba pe echipe pe acordurile şansonetei „La Bohème” a lui Charles Aznavour, a devansat doi patinatori niponi, Yuma Kagiyama, clasat pe locul secund cu 108,12 puncte, şi Shoma Uno, ocupantul poziţiei a treia, cu 105,90 puncte. Un alt japonez, Yuzuru Hanyu, care vizează al treilea său titlu consecutiv de campion olimpic, după cele cucerite în 2014 şi 2018, a încheiat programul scurt pe un modest loc opt, cu 95,15 puncte, după ce a greşit grav la începutul programului. Hanyu nu a reuşit să efectueze prima sa săritură cvadruplă, transformată într-o simplă rotaţie, în primele momente ale prestaţiei sale, ceea ce l-a costat scump pe superstarul japonez. Programul liber masculin este programat joi dimineaţă. Dezamăgit de prestaţia, Hanyu a anunţat că la programul liber nu îşi va modifica programul şi va încerca un cvadruplu axel, săritură pe care nimeni nu a reuşit să o facă în competiţie până în prezent.

SCHI ALPIN: Austriacul Mathias Mayer a câştigat, ieri proba de Super-G, Mayer,medaliat cu bronz la coborâre luni, şi-a păstrat astfel titlul olimpic câştigat la Pyeongchang în urmă cu patru ani. El a fost urmat de americanul Ryan Cochran-Siegle (fiul campioanei olimpice din 1972, Barbara Cochran) şi de norvegianul Aleksander Aamodt Kilde. Mayer, în vârstă de 31 de ani, este la al treilea titlu olimpic din carieră, după ce a câştigat şi aurul la coborâre în 2014, la Soci. El este fiul lui Helmut, vicecampion olimpic la Super-G în 1988. Liderul Cupei Mondiale, elveţianul Marco Odermatt nu a reuşit să încheie concursul olimpic de marţi, după ce s-a dezechilibrat şi a ratat una dintre porţile de pe traseu.

BIATLON. Francezul Quentin Fillon Maillet a cucerit medalia de aur în proba de 20 km individual. Deşi a ratat două ţinte la poligol, Fillon Maillet, lider în Cupa Mondială, a câştigat prima sa medalie de aur individuală la o mare competiţie. El a obţinut şi medalia de argint la ştafeta mixtă, cu echipa Franţei. La proba individuală, medalia de argint a revenit lui Anton Smolski (Belarus) cu o evoluţie excelentă la tragere, în timp ce medalia de bronz a intrat în posesia norvegianului Johannes Thingnes Boe. Românul George Colţea s-a clasat pe locul 89.

SCHI NORDIC.Norvegianul Johannes Klaebo a dovedit că ratarea de la schiatlon (locul 40) a fost doar un accident, cucerind ieri medalia de aur în proba de sprint. Medalia de argint a fost câştigată de italianul Federico Pellegrino,timp ce medalia de bronz a revenit rusului Aleksandr Terentev.. Românul Raul Popa s-a clasat pe locul 47, ratând calificarea în sferturile de finală ale probei. Proa feminină de sprint a fost dominată de sportivele suedeze. Jonna Sundling (27 de ani, debutantă la JO), a fost urmată pe podium de compatrioata sa Maja Dahlqvist, în timp ce americanca Jessie Diggins a luat medalia de bronz. Românca Timea Lörincz a ocupat locul 78, nereuşind să se califice în sferturile de finală.

SANIE. Germana Natalie Geisenberger (34 de ani) a cucerit medalia de aur în proba feminină de simplu, obţinând al cincilea său titlu olimpic, Ea a fost urmată pe podium de compatrioata sa Anna Berreiter şi de rusoaica Tatiana Ivanova, Natalie a cucerit ultimele trei titluri individuale (2014, 2018, 2022) şi două medalii de aur la ştafetă (2014, 2018), ceea ce face din era sportiva germană cea mai titrată la JO de iarnă, la egalitate cu patinatoarea de viteză Titlul olimpic la sanie feminin nu a mai scăpat Germaniei din 1994, când s-a impus italianca Gerda Weissensteiner. Românca Raluca Strămăturaru a abandonat, în manşa a treia a probei feminine de simplu, după ce s-a răsturnat în virajul 13 al pistei de la Yanqing.

HOCHEI FEMININ: Ultimele meciuri din grupe; Canada – SUA 4-2, Finlanda – Rusia 5-0 (grupa A); Japonia – Cehia 3-2 (şuturi de penalitate), Suedia – Danemarca 3-1 (B). Programul sferturilor (11-12 februarie): Canada – Suedia, SUA – Cehia, Rusia – Elveţia, Finlanda – Japonia. Singurele echipe eliminate din prima fază sunt China şi Danemarca.

* Alţi campioni olimpici: patinaj viteză, 1500 m masculin: Kjeld Nuis (Olanda); schi acrobatic, aeriale feminin; Eileen Gu (China): snowboarding, slalom G paralel: Benjamin Karl (Austria) – la masculin şi Ester Ledecka (Cehia) – la feminin; curling, dublu mixt: Italia (Stefania Constantini / Amos Mosander; 2. Norvegia; 3. Suedia).

*Clasamentul pe medalii: 1. Suedia (4-1-1); 2.Olanda (3-3-1); 3/4. China / Germania (3-2-0); 5. Norvegia (3-4): 6. Italia (2-4-1)

 

 

Comentarii