Doar Guvernul mai face şedinţă festivă la Iaşi. Parlamentul s-a răzgândit

Marea reunire a conducerii României la Iaşi devine pe zi ce trece o chermeză a puterii

vineri, 10 noiembrie 2017, 02:50
4 MIN
 Marea reunire a conducerii României la Iaşi devine pe zi ce trece o chermeză a puterii

Parlamentul a transmis iadministraţiei judeţene ieşene că se află în imposibilitatea organizării întrunirii din 23 noiembrie. Reuniunea Executivului va avea totuşi loc, a doua zi, la Palatul Culturii. Numărul invitaţilor care erau aşteptaţi de CJ era de peste 400. Ieri mai erau aşteptaţi doar 100, din care nu se ştie câţi vor veni efectiv.

Şedinţa festivă de la Iaşi a Guvernului României, programată pentru vineri, 24 noiembrie, se va desfăşura la Palatul Culturii, iar şedinţa parlamentului din ziua anterioară a fost anulată. Iniţial, şedinţa de guvern fusese impusă în faimoasa bibliotecă a Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“, iar ulterior mutată în Aula Universităţii „Al.I. Cuza“. Transferul ei la Palatul Culturii a fost motivat de lucrările de reabilitare care se desfăşoară la clădirea Palatului Universitar din Copou, precizează un comunicat al Consiliului Judeţean. Prin urmare, cu această şedinţă festivă de la Palatul Culturii va debuta seria manifestărilor „Centenarul Marii Uniri şi al Primului Război Mondial. Iaşi – capitala regatului României 1916-1918 şi Moldova – leagănul Marii Uniri“. Parlamentul a transmis însă că se află în imposibilitatea organizării şedinţei festive din data de 23 noiembrie, timpul pentru realizarea acesteia fiind insuficient. Din acest motiv, reuniunea Legislativului la Iaşi a fost amânată. Programul eve­nimentelor Consiliului Judeţean în vederea marcării Centenarului Marii Uniri se va prelungi şi pe parcursul întregului an 2018. O parte dintre aceste evenimente vor fi realizate din bugetul CJ, menţionează comunicatul citat. 

Costul deplasării miniştrilor la Iaşi: 54.000 lei

Cu două săptămâni înainte de preconizatele şedinţe festive ale Parlamentului şi Guvernului la Iaşi, Consiliul Judeţean a anulat o licitaţie pentru organizarea evenimentului şi a lansat o alta, la un nivel mai restrâns. Noua procedură nu mai include serviciile de bufet şi coffee break care urmau să aibă loc la Teatrul Naţional. Anunţul publicat pe 3 noiembrie se referea la servicii de cazare, transport rutier şi masă pentru până la 400 de persoane, cu un cost estimat de 236,8 mii lei. Cel afişat alaltăieri pe pagina de internet a CJ ia în considerare 100 de persoane, costurile reducân­du-se proporţional: 54,2 mii lei. Termenul limită de primire a ofertelor la sediul CJ este marţi, 14 noiembrie.

Comisia de Dialog Social a pregătit deja Guvernul pentru şedinţa de la Iaşi

Amintim că, prin Hotărârea de Guvern 721/6 septembrie 2017, au fost alocate judeţului Iaşi aproape 6 milioane de lei pentru organizarea mai multor manifestări dedicate Cen­tenarului. Imediat, au apărut contestaţii din partea celor care acu­zau festivismul nepotrivit momentului, dar şi temeri din partea organizatorilor că nu se vor putea încadra în timpul scurt rămas până la evenimentele prevăzute să aibă loc pe 23 şi 24 noiembrie. Până acum au dispărut cel mai controversat dintre ele, – Balul Centenarului, care ar fi costat aproape jumătate de milion de lei -, şedinţa Parlamentului şi unele manifestări care presupuneau târguri şi expoziţii.

Un memoriu al CDS, în care sunt prezentate succint principalele pro­iecte ale Iaşului, a fost depus la ca­binetul primului ministru, cu două săptămâni înaintea şedinţei Exe­cutivului în fosta capitală a regatului, între anii 1916 şi 1918. Pe lângă aprecierea ideii de a se întruni la Iaşi, „considerăm că este important ca aceleaşi instituţii centrale care recunosc importanţa Iaşului şi a regiunii Moldovei în crearea Ro­mâniei Mari să se implice în mod direct în susţinerea unor proiecte importante care ar putea aduce dezvoltare şi prosperitate pentru această zonă, cât şi pentru întreaga Românie“, se arată în document. Memoriul, semnat de reprezentanţii instituţiilor publice ieşene, ai sindicatelor şi patronatului, precum şi de deputaţii Camelia Gavrilă, Silviu Macovei şi Petru Movilă (care l-a şi adus la Cancelaria premierului), enumeră proiectele Iaşului şi ale regiunii:

1) Primul este Autostrada Moldova – Transilvania, recunoscut de toate guvernele din ultimii ani, dar întotdeauna amânat.

2)  Şoseaua ocolitoare a municipiului Iaşi, realizată doar pe un sfert, ar salva oraşul de poluare.

3) Spitalul regional de urgenţe este strict legat de realizarea celor două proiecte prezentate anterior.

4) Finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii Filarmonicii ieşene şi construirea unei noi săli polivalente încheie lista scurtă a obiectivelor ieşene.  „Vă adresăm rugămintea ca, pe ordinea de zi a şedinţei de guvern care va fi la Iaşi, să aveţi soluţii pentru aceste obiective majore“, se menţionează în finalul memoriului CDS.

Comentarii