Marş pentru combaterea violenţei împotriva femeilor

vineri, 18 octombrie 2019, 12:45
2 MIN
 Marş pentru combaterea violenţei împotriva femeilor

Mai multe organizaţii din domeniul prevenirii şi combaterii violenţei împotriva femeilor organizează sâmbăta aceasta, în Iaşi şi în alte trei oraşe din ţară, Marşul „Împreună pentru siguranţa femeilor“. Evenimentul din acest an se va desfăşura sub sloganul „Credeţi-ne!“, organizatorii dorind să atragă atenţia asupra descurajării femeilor de a raporta violenţele din cauza inaccesibilităţii serviciilor şi a lipsei de încredere cu care sunt tratate. 

Marşul va începe concomitent în Iaşi, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la ora 15.00, reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor dorind să îşi arate solidaritatea cu femeile supravieţuitoare ale violenţei şi pentru a menţine presiunea publică necesară pentru respectarea drepturilor femeilor şi fetelor. În Iaşi, marşul se va desfăşura pe traseul Prefectură – Judecătorie (Anastasie Panu) – Tribunal (Elena Doamna) – Bd. Independenţei – Parchetul General – Cinema Victoria şi va reuni atât reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale ieşene, precum şi persoane care doresc să transmită un mesaj de solidaritate cu victimele violenţei de gen. Conform datelor oferite de către organizatori, în România una din patru femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său sau de fostul partener cel puţin o dată în viaţă.

În primele şase luni ale acestui an au avut loc 11.896 de infracţiuni din sfera violenţei domestice, iar în prima jumătate a anului 2019 au fost emise de poliţişti 3.616 de ordine de protecţie şi 3.520 ordine de protecţie emise de către instanţele de judecată. Cu toate acestea, din 38.445 de fapte de violenţă în familie sesizate la poliţie în 2018, doar 3,5% au ajuns în instanţă. „Suntem îngrijorate de lipsa accesibilităţii la servicii sociale publice oferite la nivel local în cazurile de violenţă împotriva femeilor. Serviciile publice nu sunt specifice pentru victimele violenţei domestice, cele existente nu sunt suficient promovate pentru a fi cunoscute, procedurile de acces sunt greoaie şi descurajante iar majoritatea adăposturilor nu pot primi femeile în regim de urgenţă.

Această stare de fapt, alături de lipsa acută de suport şi finanţări care periclitează activitatea serviciilor specializate, reduc accesul femeilor la ajutorul de care au nevoie pentru a scăpa de violenţă“, a declarat Cristina Horia, directoare a Fundaţiei „Sensiblu“. Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei împotriva Femeilor este formată din 25 de organizaţii neguvernamentale şi are scopul de a promova drepturile femeilor, de a proteja victimele violenţei de gen şi de a combate discriminarea de gen. 

Comentarii