Masacru de Paşte. Opt elevi din Iaşi, adăpostiţi într-o bază militară

luni, 22 aprilie 2019, 01:50
3 MIN
 Masacru de Paşte. Opt elevi din Iaşi, adăpostiţi într-o bază militară

Peste 200 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unor atacuri sincronizate împotriva unor biserici şi hoteluri din Sri Lanka, în ziua în care catolicii participau la slujbele de Paşte. Teoriştii islamici sunt principalii suspecţi. Opt elevi din Iaşi, alături de un profesor, s-au aflat în apropierea deflagraţiilor.

Nouă explozii, şase dintre ele aproape simultane, au lovit ieri mai hoteluri şi trei biserici catolice din Sri Lanka, în timpul slujbei de Paşte. Ultimul bilanţ indica 207 morţi şi peste 400 de răniţi, dar numărul victimelor este aşteptat să crească.

Şeful Poliţiei din Sri Lanka, Pujuth Jayasundara, lansase un avertisment în urmă cu zece zile, semnalând că mişcarea islamistă NTJ (National Thowheeth Jama’ath) plănuia comiterea unor atacuri teroriste sinucigaşe. Preşedintele Maithripala Sirisena s-a declarat “şocat” de explozii, cerând o investigaţie urgentă.

Într-o singură biserică, lăcaşul Sf. Sebastian din Katuwapitiya, la nord de Colombo, mai mult de 50 de persoane au fost ucise. Imaginile au arătat cadavre întinse pe pământ, sânge pe pereţii bisericii şi acoperişul distrus. Mass-media a raportat că 25 de persoane au fost ucise într-un alt atac asupra unei biserici din Batticaloa, în Provincia Estică. Au existat “numeroase victime, inclusiv străini”, a scris pe Twitter ministrul Economiei, Harsha de Silva.

Lideri din întreaga lume au condamnat exploziile survenite de Paştele catolic. Preşedintele afgan Ashraf Ghani a denunţat un atac “abonimabil asupra credincioşilor”, iar cancelarul federal german Angela Merkel s-a declarat “îngrozită de vestea că în Sri Lanka creştini au fost atacaţi şi ucişi în timpul slujbei de Paşte”.

La rândul său, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a transmis pe Twitter că, indiferent de motivaţie, exploziile au fost “laşe, barbare şi sângeroase”, la fel ca atacurile de luna trecută de la o moschee din Noua Zeelandă, adăugând că “terorismul nu cunoaşte religie, naţiune sau geografie”.

După atacuri, autorităţile au decretat blocarea temporară a reţelelor de socializare pentru a împiedica difuzarea de informaţii incorecte şi false cu privire la valul de atentate. Şapte persoane au fost arestate, dar identitatea acestora nu era ieri cunoscută.

Elevi de la “Negruzzi”, într-un schimb de experienţă

Opt elevi şi un profesor de la Colegiul „Costache Negruzzi”din Iaşi se aflau la câţiva kilometri de locul unde a avut loc masacrul. Aceştia erau plecaţi într-un schimb de experienţă, la un liceu din Colombo, capitala ţării insulare din sudul Indiei, iar imediat după evenimente au fost cazaţi într-o bază militară dintr-un alt oraş, la câteva sute de kilometri de locul exploziilor.

Patru dintre elevi erau în clasa a X-a, iar patru în clasa a XI-a.

„Este vorba de un grup de opt elevi de la Colegiul Negruzzi din Iaşi, care erau plecaţi împreună cu un profesor într-un schimb de experinţă în Sri Lanka. Acum se află într-o bază militară, în siguranţă. Vom face demersurile necesare pentru ca zilele următoare să îi aducem cu bine acasă”, ne-a declarat Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe.

Contactată telefonic, Elvira Rotundu, directorul unităţii de învăţământ, spune că atât părinţi, cât şi ea au reuşit să vorbească la telefon cu tinerii şi însoţitorul lor.

Aceştia au confirmat că nu sunt răniţi şi că primesc sprijin pentru a revenit cât mai repede acasă. „Am reuşit să discutăm cu ei şi ne-au spus că sunt în siguranţă şi că sunt ajutaţi să se întoarcă acasă. Ei erau plecaţi într-un schimb de experinţă la un liceu de acolo, după ce în urmă cu ceva vreme şi noi am avut în vizită un grup din Sri Lanka.

Programul acesta de experienţă se desfăşoară a treia oară, dar cei opt elevi sunt la prima plecare”, a precizat directorul. Autorităţile speră că elevii şi profesorul lor vor reveni în ţară, în siguranţă, săptămâna aceasta.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, ieri, că Ambasada României la Colombo urmăreşte îndeaproape evenimentele legate de explozii, iar autorităţile locale nu au notificat până în prezent cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victime. (Andreea Anton)

Comentarii