Maşina de distrus deşeuri de la IRO toacă, la pachet, şi nervii profesorilor de la „Cuza”

joi, 31 mai 2018, 01:50
3 MIN
 Maşina de distrus deşeuri de la IRO toacă, la pachet, şi nervii profesorilor de la „Cuza”

 Un conflict mocneşte din 2016 între cadre didactice de la Facultatea de Geografie şi Geologie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi conducerea Institutului Regional de Oncologie. Facultatea de Geografie îşi are sediul în Corpul B al UAIC, în imediată apropiere fiind ridicat şi IRO. Profesorii reclamă faptul că două instalaţii care provin de la o staţie de oxigen şi o maşină de distrus deşeuri provoacă în anumite momente ale zilei zgomote insuportabile. Concret, conducerea IRO a confirmat că a primit zilele trecute o nouă plângere de la conf.dr. Lucian Sfîcă, cadru didactic la Geografie, care a descris şi într-o postare publică pe Facebook zgomotul produs de instalaţii IRO ca fiind „la nivelul unei hale industriale“, punctând şi că „pe timpul verii este imposibil să munceşti la birou“.

În mod concret, sunt afectate amfiteatrele de la Geografie şi birourile câtorva profesori, care au deschidere întocmai înspre instalaţiile respective. „Este un zgomot tip fluierat, sunt ventilatoarele cu aer condiţionat, probabil, jos în curte la spital şi produc zgomot puternic din când în când. Acum, spre exemplu, e în ordine, se poate lucra, dar nu tot timpul“, a declarat prof.dr. Adrian Grozavu, decanul Facultăţii de Geografie şi Geologie. Cel mai afectat este profesorul Gheorghe Romanescu, de la aceeaşi facultate, care are biroul chiar în direcţia sursei de zgomot. Acesta a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că în timpul iernii zgomotul e suportabil, fiindcă ferestrele stau închise. Vara este o problemă pentru că birourile nu sunt dotate cu aer condiţionat şi trebuie deschise geamurile. „Dacă stau cu fereastra închisă nu e nicio problemă. Dacă o ţin deschisă e supărător, zgomotul e chiar puternic. Iar vara, mai ales acum, în sezonul ăsta, dacă nu ţii fereastra deschisă nu poţi sta în birou. La sălile de curs e mai bine fiindcă se ţin mereu geamurile închise, pentru că e aer condiţionat. Au fost cei de la DSP să ia măsurători acum câţiva ani, dar au fost luate când maşinăriile erau oprite“, a explicat prof.dr. Gheorghe Romanescu pentru „Ziarul de Iaşi“.

Antifonare de 33.000 de lei

Situaţia a luat proporţii în anul 2016, când mai multe sesizări au fost făcute şi către DSP, şi către conducerea spitalului, de mai multe cadre didactice. Însă un control al DSP efectuat iarna, pe 28 decembrie 2016, când instalaţiile nu funcţionau la putere maximă, după cum precizează atât reprezentanţii universităţii, cât şi cei ai unităţii medicale, a concluzionat că nu era depăşit nivelul maximum admis de zgomot. Dar în momentul în care instalaţia era pusă în funcţiune, limita stabilită prin lege de 35 de decibeli era depăşită, înregistrându-se valori şi de 38 decibeli. „Avem două staţii în spate, una de oxigen şi o maşină de distrus deşeuri care funcţionează sporadic, în timpul dimineţii, dar care fac, într-adevăr, un zgomot mai puternic. Anul trecut am făcut lucrări de protecţie împotriva zgomotului, am vrut să-l chem şi pe profesorul care mi-a scris un mesaj să vină să vadă. Nu putem închide fabrica de oxigen, mai mult nu avem ce să facem – avem centrală termică, coolere de aer condiţionat, toate sunt afară şi funcţionează cu oxigen“, a precizat ec. Mirela Grosu, manager al IRO.

În mod concret, conform informaţiilor furnizate de Mihaela Cucu, director financiar contabil al instituţiei, în decembrie 2017 unitatea medicală a achiziţionat din fonduri proprii atenuatoare de zgomot şi au izolat fonic ţevile de evauare. „Valoarea acestei investiţii a fost de 33.611 de lei. Ulterior, firma care a montat aparatura a efectuat o nouă măsurătoare care a arătat că ne încadrăm în normele legale. Am făcut, într-adevăr, această investiţie mai târziu, dar am luat în calcul solicitarea universităţii. Mai mult de atât nu văd ce am putea face“, a completat Mihaela Cucu. (Cătălin HOPULELE, Andreea ANTON)

 

Comentarii