De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medicamente noi pentru tratamentul cancerului

joi, 10 noiembrie 2022, 07:52
4 MIN
 Medicamente noi pentru tratamentul cancerului

Asociațiile bolnavilor de cancer sunt însă sceptice că statul le va putea susține financiar. La acest moment nu există continuitate nici în tratamentele clasice, cele care folosesc medicamente generice, acele variante mai ieftine ale medicamentelor inovative. 

 

De la 1 decembrie, românii ar putea beneficia de alte 21 de molecule care se vor afla pe listele medicamentelor gratuite și compensate.

Anunțul a fost făcut de către Ministerul Sănătății care a menționat că ”această actualizare a listei, a treia în acest an, se înscrie în cadrul politicii actuale susținute de Ministerul Sănătății de creștere a accesului mai rapid la medicamente inovative”.

Astfel, actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate prevede introducerea unui număr de 21 molecule noi destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, Parkinson, insuficiență cardiacă, boli endocrine și metabolice, afecțiuni pulmonare cronice, angioedem ereditar și amiotrofie spinală musculară. Cele mai multe medicamente nou introduse în listă, respectiv 8, sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice.

”Am aflat de această actualizare a listei de medicamente gratuite și compensate și informația în sine este una care ar trebui să ne bucure. Însă, prefer să rămân rezervat în ce privește accesul continuu, fără sincope, al pacienților la medicamentele de care au nevoie. Pentru că menționarea unor medicamente pe listele de compensate și gratuite nu ne dă certitudinea asigurării continuității tratamentului. Am vorbit cu dumneavoastră luna trecută și vă spuneam că lipsesc o serie de medicamente oncologice de care pacienții au nevoie și nu le primesc. Să știți că situația nu s-a schimbat la acest moment. Așa încât nu pot fi ipocrit să-mi manifest un entuziasm pe care nu-l am”, a precizat pentru Ziarul de Iași Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România dar și președinte al Alianței pacienților cronici din România.

Pacienții asigurați ar putea beneficia de aceste medicamente noi, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi în cadrul programelor naționale de sănătate.

Dacă aprovizionarea cu aceste noi molecule s-ar face continuu, fără sincope, apariția lor în tratamentele pacienților ar reprezenta o speranță în plus, cu atât mai mult cu cât România nu are acces imediat la noile terapii. Potrivit reprezentanților Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), prin vocea directorului de relații externe, dr. Ioana Bianchi, ”suntem codașii Europei în ceea ce privește accesul la noile tratamente. Durează 899 de zile de la aprobarea medicamentelor la nivel european și apariția în România”.

Deși Ministerul Sănătății pare să facă eforturi în a asigura accesul pacienților la medicamente inovative, aceștia își doresc, în primul rand, să li se asigure tratamentul de bază, cu medicamente generice, fără întreruperi, așa cum se întâmplă acum. 

”Să știți că încă li se trimit, de către familie sau cunoștințe, medicamente din străinătate pacienților oncologici, pentru că statul român nu asigură continuitatea tratamentelor. Săptămâna trecută am avut o întâlnire televizată pe această temă cu dna Cojan (Adela Cojan – președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate), dl Prof. Coriu (Daniel Coriu –  președintele Colegiului Medicilor din România) și cu dl Bran (Daniel Bran – vicepreședintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România – APMGR). Dl Prof Coriu și-a exprimat îngrijorarea că, la acest moment, schemele de tratament sunt incomplete și insuficiente. Iar dl Bran a confirmat ceea ce și pacienții oncologici, și nu numai aceștia, au observat că dispar medicamentele generice, acele variante mai ieftine ale medicamentelor inovative. Acest lucru este rezultatul faptului că statul român oferă pentru aceste medicamente un preț mai mic decât prețul de fabricație și firmele de medicamente refuză să ni le mai vândă”, a explicat Cezar Irimia.

În acest context, și în condițiile economice pe care le traversăm, pare să fie tot mai complicat ca pacienții să beneficieze chiar și de tratamentele clasice, nu doar de cele inovative, cu atât mai mult cu cât noile terapii sunt costisitoare. 

Vorbim despre terapii noi, terapii gândite pentru segmente din ce în ce mai înguste de populație, cu costuri mai mari și dacă acestea nu se corelează cu sustenabilitatea financiară va fi din ce în ce mai dificil, iar la un moment dat va fi imposibil, să fie menținute în schemele de tratament, cred reprezentanții asociațiilor pacienților.

”La începutul acestei luni, președintele României a semnat Planul Național de Combatere a Cancerului. Ne punem cu toții speranța că dacă va fi respectat, acesta ar putea face un pic de ordine și lumină în tratamentul pacienților oncologici”, a concluzionat președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

 

Comentarii