Medicii de familie ar putea plăti din buzunar vaccinurile anti-Covid dacă un sfert din doze rămân nefolosite

joi, 21 aprilie 2022, 09:10
2 MIN
 Medicii de familie ar putea plăti din buzunar vaccinurile anti-Covid dacă un sfert din doze rămân nefolosite

După închiderea tuturor centrelor de vaccinare anti-Covid, care va avea loc pe 30 iunie, vaccinarea se va muta în cabinetele doctorilor de familie. Aceștia riscă acum să plătească din banii lor vaccinurile, dacă un sfert sau mai mult dintre dozele ajunse în cabinete rămân nefolosite.
 

Vaccinarea împotriva Covid-19 se va muta din 1 iulie exclusiv în cabinetele medicilor de familie. Campania națională este însă în impas din cauza unui Ordin al Ministerului Sănătății care a intrat în vigoare la data de 1 aprilie și care prevede că medicii de familie riscă să plătească din buzunar vaccinurile, dacă un sfert dintre dozele ajunse în cabinetele lor rămân nefolosite sau expiră. Până acum, dozele de vaccin pierdute în centrele de vaccinare nu au fost imputate nimănui, relatează HotNews.ro.

Desigur, medicii de familie NU sunt obligați să administreze vaccinurile anti-Covid în cabinetele lor, însă ei acuză că modul în care Ministerul Sănătății a gândit vaccinarea nu îi încurajează să se implice în campanie.

Ordinul Ministerului Sănătății, care a intrat în vigoare la data de 1 aprilie 2022, reglementează normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică. Acesta prevede că marja de vaccinuri acceptată ca pierdere este de sub 25%. Peste acest prag, medicii de familie ar putea plăti vaccinurile care rămân nefolosite sau expiră.

Medicii de familie spun că și până acum exista prevederea ca medicii să plătească toate tipurile de vaccin care rămân nefolosite în cabinetele lor, după ce le-au recepționat de la Direcția de Sănătate Publică. Însă până acum era vorba despre vaccinuri administrate într-o singură doză, un lucru relativ ușor de gestionat.

„Toate tipurile de vaccin pe care nu le consumăm sau expiră sunt plătite de medici, dar problema cu vaccinurile pentru COVID-19 sunt că sunt multidoză. Dacă nu ai 6 pacienți de vaccinat, nu mai vaccinezi, practic”, a explicat pentru HotNews.ro dr. Daciana Toma, medic de familie și secretarul Societății Naționale de Medicina Familiei.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a promis, la insistențele medicilor de familie și ale presei, că Ministerul Sănătății caută o soluție „care să nu împovăreze medicii de familie”.

Comentarii