Medicii de familie încă pot acorda consultaţii de la distanţă, fără card de sănătate

sâmbătă, 19 decembrie 2020, 02:58
1 MIN
 Medicii de familie încă pot acorda consultaţii de la distanţă, fără card de sănătate

O veste bună pentru medicii de familie înainte de sărbători: guvernul a aprobat pe 17 decembrie prelungirea termenului în care se pot acorda consultaţii la distanţă, prin telefon, iar decontarea serviciilor se va face fără card de sănătate. Decizia a fost luată la solicitarea Ministerului Sănătăţii, fiind practic modificată HG 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019, precum şi pentru prorogarea unor termene şi completarea Anexei nr. 2 la hotărâre.

În aceeaşi decizie, reprezentanţii Guvernului au spus că sunt asigurate toate reglementările astfel încât va exista un acces neîntrerupt şi facil al pacienţilor la asistenţă medicală.

„Astfel, vor putea fi acordate, în continuare consultaţii medicale la distanţă acordate în asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare, şi vor fi validate fără a fi necesară utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia deoarece sunt considerate consultaţii acordate în regim off-line“, se precizează într-un comunicat remis presei de Ministerul Sănătăţii.

Vor putea fi realizate prin mijloace de comunicare la distanţă şi serviciile de sănătate conexe actului medical ce sunt furnizate de psiholog şi logoped.

„Pentru consultaţiile la distanţă din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv pentru specialitatea clinică medicină fizică şi de reabilitare, precum şi cele de îngrijiri paliative în ambulatoriu nu va fi necesară prezentarea biletului de trimitere“, au precizat reprezentanţii ministerului.

Comentarii