Micuţul de 2 ani căzut de la etaj prin plasa de ţânţari, declarat în moarte cerebrală, a salvat alte vieţi

marți, 22 februarie 2022, 02:56
4 MIN
 Micuţul de 2 ani căzut de la etaj prin plasa de ţânţari, declarat în moarte cerebrală, a salvat alte vieţi

Părinţii lui au fost de acord cu prelevarea n astfel, în România au rămas rinichii şi corneele. Ficatul a plecat la Hanovra, iar inima la Berlin.

 

Copilul în vârstă de doi ani care a ajuns în stare gravă la spital după ce a căzut de la etajul III al blocului în care locuia în Botoşani a fost declarat în moarte cerebrală, iar părinţii săi au fost de acord cu prelevarea organelor. Astfel, Carol va salva vieţile mai multor copii care se aflau de mult timp pe listele de aşteptare pentru un organ sănătos. „A fost declarat în cursul serii de duminică în moarte cerebrală, iar părinţii au făcut un gest extraordinar şi au fost de acord să doneze organele copilului lor. S-au recoltat rinichii, ficatul şi cordul. Părinţii au venit, au fost lăsaţi să îşi ia rămas bun de la copilul lor. Au avut puterea să facă acest lucru fiind conştienţi că nu mai este nicio şansă din punct de vedere neurologic, activitatea cerebrală era absentă”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iaşi.

Organele prelevate urmează să salveze mai multe vieţi. În România au rămas doar rinichii şi corneele, ficatul şi inima au fost transferate în Germania. Mai exact, ficatul a ajuns la Hanovra, iar inima la Berlin. Rinichii urmau să fie transplantaţi în cursul zilei de ieri la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi, iar corneele au ajuns la Bucureşti. „Cordul nu a rămas în România, nu a fost pe lista de aşteptare niciun primitor atât de mic pentru inimă la Târgu Mureş, iar cordul trebuie transplantat în maximum patru ore”, a precizat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonator al Centrului Regional de Transplant Iaşi. Copilul a fost transferat vineri, 18 februarie, cu elicopterul SMURD de la Botoşani la Iaşi şi a fost internat în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, cu leziuni grave la nivelul capului. Acesta se afla internat de pe data de 9 februarie la Spitalul de Copii din Botoşani, însă starea lui era gravă încă din momentul internării. Medicii au explicat atunci că avea probleme respiratorii, iar un computer tomograf făcut a arătat că trunchiul cerebral era foarte afectat. Copilul era acasă împreună cu alte trei persoane atunci când a avut loc nefericitul accident. A căzut în gol de la o înălţime de aproximativ şase metri după ce s-a sprijinit în plasa de protecţie împotriva insectelor, care s-a deschis. Starea sa a fost una gravă încă de la început.

Maraton al prelevărilor, în weekend

A fost un adevărat maraton de prelevări de organe în acest weekend, pentru echipa de la Centrul Regional de Transplant Iaşi. Practic, au fost două prelevări în aproximativ 24 de ore. Conducerea centrului spune însă că, pe perioada pandemiei, activitatea a stagnat dat fiind restricţiile care au vizat inclusiv activitatea medicală. Sâmbătă seara a avut loc o prelevare de la un donator de 54 de ani din judeţul Bacău de la care s-au prelevat ficatul, rinichii şi corneea. La câteva ore a urmat o a doua prelevare de organe. “În cursul nopţii de duminică spre luni a fost o prelevare de la un donator pediatric în vârstă de 2 ani de la care s-au prelevat ficatul, cordul, rinichii şi corneea", spune şefa Centrului Regional de Transplant Iaşi. Aceasta recunoaşte că anul 2021 a fost un an mai greu decât anul anterior, nu numai din punctul de vedere al trasplantului, ci a activităţii medicale, în general. Raluca Neagu spune că a fost o continuare a “declinului” activităţii medicale. Din punctul de vedere al operaţiilor de transplant, explicaţia este simplă: nu erau agresiuni, nu erau accidente, toată lumea stătea în casă, şi, implicit, nu erau pacienţi.

La nivelulul Iaşului, în 2020 au fost 14 prelevări de organe. Dintre acestea, doar 6 transplaturi hepatice au fost cu succes, restul fiind cazuri de ficat cirotic sau stenoză în grad avansat sau au existat situaţii de grad 0 ca urgenţă, în urma căruia organul a mers de regulă la Bucureşti. 

Comentarii