Milioane de femei au pierdut accesul la contraceptive și avort din cauza pandemiei

joi, 20 august 2020, 08:54
2 MIN
 Milioane de femei au pierdut accesul la contraceptive și avort din cauza pandemiei

Milioane de femei și fete de pe întreg globul au pierdut accesul la contraceptive și servicii de avort din cauza pandemiei de coronavirus. Acum, conform primelor estimări de amploare ale bilanțului, India pare să fi fost deosebit de grav lovită din cauza carantinei impuse brusc și durând mai multe luni.

La câteva luni de la izbucnirea pandemiei, numeroase femei sunt acum în al doilea trimestru de sarcină fiindcă nu au putut găsi tratament la timp.

În 37 de țări, în ianuarie-iunie, aproape două milioane de femei nu au mai beneficiat de astfel de servicii, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a afirmat într-un nou raport Marie Stopes International – dintre care 1,3 milioane numai în India. Organizația se așteaptă ca la nivel mondial să rezulte 900.000 de sarcini nedorite, 1,5 milioane de avorturi în condiții improprii și peste 3.000 de decese materne.

Iar aceste cifre „vor fi probabil mult amplificate” dacă serviciile se vor împuțina și în alte regiuni precum America Latină, Africa și Asia, a declarat directoare de probe globale a Marie Stopes, Kathryn Church.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat luna aceasta că două treimi din cele 103 țări monitorizate de ea de la mijlocul lui mai până la începutul lui iulie au raportat perturbări în privința planificării familiale și serviciilor de contracepție. Fondul ONU al Populației avertizează că sarcinile nedorite se pot ridica la 7 milioane la nivel mondial.

Unele țări nu consideră că serviciile de sănătate sexuală și reproductivă sunt esențiale în contextul carantinei, ceea ce înseamnă că femeile și fetele au fost refuzate. În România, chiar și după ce ONG-urile au presat guvernul pentru a declara aceste servicii esențiale, multe spitale tot nu asigură avorturi, a declarat Daniela Drăghici, membră a comitetului executiv al rețelei europene IPPF.

„Impactul a fost în unele cazuri similar cu ce li se întâmpla tinerelor în vremea comunismului; îți face avort cineva care pretinde că ar fi cadru medical, apoi te rogi”, a declarat ea.

Aflați amănunte de pe g4media.ro.

Comentarii