Ministrul Educatiei, Valentin Popa, acuzat ca s-a autoplagiat de trei ori

joi, 01 februarie 2018, 13:08
1 MIN
 Ministrul Educatiei, Valentin Popa, acuzat ca s-a autoplagiat de trei ori

Noul ministru al Educatiei, Valentin Popa, este acuzat ca s-ar fi autoplagiat in cel putin trei articole stiintifice publicate fara respectarea regulilor de citare. Autoplagiatul este o forma de incalcare a eticii universitare, prevazuta in lege.

Valentin Popa este din 2012 rectorul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava si din 2009 conducator de doctorat. Acuzatiile de autoplagiat sunt lansate de jurnalista Emilia Sercan, care a publicat paginile doveditoare din cartile sau articolele semnate de Valentin Popa.

In primul caz este vorba despre un studiu publicat initial in 2007 si reluat ulterior intr-o carte, in 2010. Comisia de Etica a Universitatii din Suceava a fost sesizata cu privire la autoplagiat, dar a decis ca e vorba doar despre o continuare a cercetarilor.

Al doilea articol autoplagiat a fost publicat in 2010 si ulterior preluat tot intr-o carte, in 2011. Ambele carti au fost publicate la editura croata Intech, in legatura cu care mai multi cercetatori din diverse tari au sesizat public ca ar tipari carti pentru diverse sume de bani, variind de la 1.200 de euro la 2.000 de euro.

Al treilea caz de autoplagiat este cel al unui articol publicat initial in 2007 si republicat anul urmator cu titlul schimbat, dezvaluie Emilia Sercan, care pune fata in fata paginile din publicatia originala si din cea in care au fost ulterior preluate.

ziare.com si pressone.ro

Comentarii