Mitropolia vrea să construiască clădiri cu spaţii de învăţământ, cazare şi birouri în Centru

luni, 04 octombrie 2021, 01:50
2 MIN

Consilierii locali vor aproba astăzi planul de dezvoltare propus de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) pentru zona din spatele actualului Ansamblu Mitropolitan. 

Proiectul a intrat pe ultima sută de metri pe ordinea de zi. Planul urbanistic a fost iniţiat încă de la sfârşitul anului 2018, zona studiată având o suprafaţă de peste 45.700 mp, fiind delimitată de bld. Ştefan cel Mare şi străzile din jurul Mitropoliei.

„Intenţia beneficiarului este de a realiza un plan urbanistic pentru zona construită protejată care să stabilească regulamente şi indicatori urbanistici ce vor permite amenajarea incintei şi zona aferentă Ansamblului Mitropolitan (refacere împrejmuire, piaţa vestică de pelerinaj, extindere facultarea de teologie, parcare subterană); cu utilităţile necesare funcţionării armonioase a obiectivului”, se arată în proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ).

Investiţiile vor fi realizate etapizat, în funcţie de fondurile pe care MMB le avea la dispoziţie. În principal, este vorba despre spaţii de învăţământ, spaţii de cazare şi clădiri de birouri. Amplasamentul de peste 45.000 mp a fost împărţit în două unităţi teritoriale de referinţă (UTR), cu indicatori urbanistici diferiţi.

În primul caz, terenul are o suprafaţă de aproape 34.000 mp. În prezent, suprafaţa construită ocupă circa 23% din total, iar propunerea MMB vizează extinderea cu până la 40% din total, respectiv circa 13.500 mp.

Cealaltă are o suprafaţă de aproape 12.000 mp. În prezent, suprafaţa construită este de 26% din total, iar propunerea vizează ca suprafaţa construibilă să crească până la 45%. Din planşa urbanistică ataşată proiectului de plan urbanistic rezultă că noile construcţii vor fi amenajate în special între străzile Petru Movilă şi str. Arh. G.M. Cantacuzino (vezi detalii schita).

În general, este vorba despre imobile care nu depăşesc 2 sau 3 etaje. În afara proiectului propus de MMB, consilierii locali vor dezbate alte peste 35 de iniţiative.

Dintre acestea amintim înfiinţarea parcului industrial Tehnopolis, încheierea protocolului cu CFR şi alte autorităţi pentru trenul metropolitan, aprobarea creditului de peste 20 milioane euro pentru finanţarea unor obiective de investiţii (împrumut decis încă de la începutul anului trecut), alocarea unei sume de bani pentru FILIT (50.000 lei), finanţarea unor proiecte sportive şi aprobarea unui calendar orientativ pentru Sărbătorile Iaşului, cu precizarea că unele dintre manifestări (târguri, parc de distracţii etc.) nu vor mai avea loc în actualul context epidemiologic. 

Comentarii