Ultimele detalii ale pelerinajului la Sf. Parascheva, vechi de 400 de ani

Moaştele Sfântului Ierarh Spiridon ajung sâmbătă seară, după Calea Sfinţilor

joi, 10 octombrie 2019, 01:50
2 MIN
 Moaştele Sfântului Ierarh Spiridon ajung sâmbătă seară, după Calea Sfinţilor

Pregătirile pentru pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva au intrat pe ultima sută de metri. Deja Jandarmeria şi reprezentanţii Primăriei au amplasat de-a lungul traseului prestabilit stâlpi care vor susţine copertine menite să păzească de eventualele precipitaţii, iar de mâine, circulaţia pe străzile care urcă dinspre Bahlui spre Mitropolie va fi închisă sau supusă diverselor restricţionări. 

Baldachinul pe care vor fi aşezate mâine-dimineaţă moaştele Sfintei Parascheva este amplasat de astăzi în curtea interioară a Mitropoliei, iar în partea a doua a zilei urmează să fie ornat cu flori, fiind cel de-al 16-lea an în care familia Buştei vine de la Bucureşti şi donează florile necesare ornării. Totodată, s-a decis ca moaştele Sfântului Ierarh Spiridon vor fi primite la catedrală sâmbătă seară, la ora 21, după finalizarea pelerinajului Calea Sfinţilor, şi ulterior vor fi scoase pe baldachin, la închinare. Acestea vor ajunge la Bucureşti de unde vor pleca cu o maşină la ora 14.30, iar la ceremonia de primire din curtea Mitropoliei va participa Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Teofan. Acesta a transmis zilele trecute şi un mesaj de întâmpinare a pelerinilor, punctând faptul că pelerinajul se desfăşoară deja de aproape 400 de ani şi remarcând faptul că oamenii au început să vină deja să se închine la moaştele Sfintei Parascheva de câteva zile, deşi oficial pelerinajul nu a în­ceput.

„Anul acesta, pelerinii au posibilitatea să aducă prinosul lor de evlavie atât Sfintei Parasche­va, cât şi Sfântului Ierarh Spiri­don, ale cărui binecuvântate moaşte vor fi aduse din Grecia. Sfinţii Parascheva şi Sfântul Spi­ridon – doi sfinţi cu viaţă simplă şi curată, doi oameni cu inimă ma­re. Simplitatea vieţii lor, cură­ţia sufletelor lor şi inima lor mare atrag an de an, la locul unde se află sfintele lor moaşte, evlavia credincioşilor. La Iaşi şi în Insula Corfu din Grecia, pelerinii vin în fiecare zi şi, în mod special, în zilele de prăznuire ale sfinţilor, pentru că ştiu că sfinţii îi ascultă, îi înţeleg – şi ei, pelerinii, se bucură de prietenia, rugăciunea şi iubirea sfinţilor“, a spus IPS Teofan.

Comentarii