Modificări pentru finanţarea de către Primărie a proiectelor societăţii civile

vineri, 19 ianuarie 2018, 20:47
2 MIN
 Modificări pentru finanţarea de către Primărie a proiectelor societăţii civile

Primăria vrea să modifice Regulamentul care stă la baza finanţării proiectelor societăţii civile. Municipalitatea organizează în fiecare an concursuri de proiecte la care pot participa organizaţii neguvernamentale. În cazul proiectelor multianuale, valoarea finanţării pentru fiecare an în parte nu poate depaşi o treime din totalul fondurilor publice alocate programelor aprobate pentru anul respectiv prin decizia Consiliului Local (CL) Iaşi, se arată în noul regulament. 

Alte modificări ţin de eligibilitatea proiectelor, iar prima dintre acestea face referire la faptul că proiectul trebuie să fie în concordanţă cu „obiectivele şi scopurile pe care Municipiul Iaşi le promovează la nivel instituţional“. De asemenea, beneficiarii cărora li se adresează proiectele trebuie să fie din municipiul Iaşi, cu excepţia cazurilor care implică schimbul de experienţă, instruiri, vizite de studiu, participare la seminarii sau conferinţe. Modificări intervin şi în cazul evaluării proiectelor de guvernare transparentă şi participativă, fiind enumerate mai multe activiăţi eligibile: promovarea şi stimularea cooperării administraţiei cu ONG-urile, mediului academic şi sectorul privat, promovarea educaţiei civice, activităţi de capacitare a cetăţenilor, dezvoltarea cercetării în domeniul guvernării participative şi instrumente de eficientizare a proceselor administrative.

Unele schimbări sunt prevăzute şi în cazul documentelor care trebuie depuse la municipalitate, solicitanţii fiind obligaţi să înainteze actele şi în forma electronic. „Dacă în cazul unei tranşe (mai puţin prefinanţarea sau tranşa finală) suma justificată de beneficiar este mai mică, diferenţa nejustificată se poate justifica în tranşa/tranşele următoare în baza unei notificări argumentate a beneficiarului şi a justificărilor financiare aferente raportului tehnic şi financiar sau la plata finală“, este o altă modificare propusă în regulament. De asemenea, în cazul în care Primăria acordă sume în plus faţă de suma finală datorată, iar beneficiarul nu rambursează banii suplimentari în 30 de zile, atunci, municipalitatea poate percepe penalităţi de întârziere de 0,1% pe zi. Proiectul privind modificarea şi completarea Regulamentului pentru finanţarea proiectelor societăţii civile se află în etapa de consultare publică şi urmează să fie supus aprobării plenului Consiliului Local. Regulamentul poate fi consultat pe site-ul oficial al municipalităţii ieşene. 

 

 

Comentarii