Monedele de aur găsite la Mănăstirea Frumoasa, expuse la Muzeul Municipal?

vineri, 10 august 2018, 01:49
1 MIN
 Monedele de aur găsite la Mănăstirea Frumoasa, expuse la Muzeul Municipal?

Primăria ar vrea ca tezaurul descoperit la Mănăstirea Frumoasa (16 monede de aur datate în anii 1500) să fie expuse şi la Muzeul Municipal.

Monedele au fost găsite acum câteva zile, în contexul în care la ansamblul religios se desfăşoară lucrări de cercetare arheologică. Clădirile monumentului sunt incluse într-un proiect cu finanţare europeană.

„Monedele vor intra în proprietatea statului român, aşa cum prevede legea, dar noi vom face demersurile poate rămân ca elemente de expunere la Muzeul Municipal, la Muzeul Mitropoliei, la Palatul Culturii, să facă parte din patrimoniul local“, a declarat ieri primarul Mihai Chirica.

El a subliniat că reabilitarea patrimoniului cultural şi istoric a creat contextul în care poate fi valorizat şi patrimoniul îngropat.

„Îi felicit pe arheologi, iar descoperirea arată că descărcarea arheologică nu este doar aşa o activitate pe care trebuie să o faci ca să mai încurci lucrurile constructorilor, ci chiar poate avea o valenţă istorică deosebită“, a mai spus Mihai Chirica.

Potrivit arheologului Mădălin Văleanu, de la Complexul Muzeal „Moldova“, monedele au fost bătute între anii 1516 şi 1591 în ateliere din Austria, Prusia, Olanda, Ungaria şi Transilvania şi au o greutate de 50 de grame de aur.

Tezarul a fost descoperit într-un mormânt parţial deranjat. Lucrările la ansamblul Mănăstirii Frumoasa vor fi finalizate în 2021, iar valoarea totală a proiectului se ridică la peste 21 milioane lei.

Comentarii