Ne îndatorăm tot mai mult, deci e de bine – concluziile declarațiilor liderilor ALDE

luni, 15 aprilie 2019, 01:57
2 MIN
 Ne îndatorăm tot mai mult, deci e de bine – concluziile declarațiilor liderilor ALDE

Cum au explicat la Iaşi Tăriceanu şi Vosganian refinanţarea datoriei publice prin atragerea unor sume tot mai mari de pe pieţele externe? Dinspre opoziţie, lucrurile se văd altfel: „economia nu duduie, Guvernul nu are bani pentru investiţii şi de-abia gâfâie pentru salarii şi funcţionarea instituţiilor“.

Produsul Intern Brut al României a atins un nivel record, iar creşterea economică este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, a afirmat încrezător Călin Popescu Tăriceanu, aflat sâmbătă la Iaşi. Întrebat cum explică atunci stabilirea unui alt record, respectiv atragerea a trei miliarde de euro de pe pieţele financiare la o singură emisiune de euroobligaţiuni, fostul prim-ministru (2004-2008) a spus că „avem unul dintre cele mai mici niveluri de datorie publică din Uniunea Europeană şi, mai mult decât atât, ea este pe scădere“.

Colegul său de partid, Varujan Vosganian, l-a completat: sumele atrase astfel nu măresc datoria, ci refinanţează o datorie ajunsă la scadenţă. „Faptul că ne-am împrumutat, să zicem, cu 20 de miliarde de lei nu înseamnă decât că, în acelaşi timp, datoria a scăzut cu 20 de miliarde de lei. Deci, pe ansamblu, datoria la refinanţare, cu cât scade, cu atât creşte, cu excepţia costului datoriei, care e dobânda şi care e de doar câteva procente. Cifra în sine nu este alarmantă, ci arată că România are capacitatea de a-şi refinanţa datoria publică“, a explicat deputatul de Iaşi.

În aceeaşi zi, la Bucureşti, ministrul Finanţelor Publice dădea asigurări că nu vor creşte taxele, iar „lumea nu trebuie să-şi facă griji nici pentru salarii şi pensii“. El a răspuns astfel unei interpelări privind disponibilitatea financiară a Guvernului. Cele trei miliarde de euro vor consolida rezerva existentă în Trezoreria Statului la un nivel care acoperă peste 7 luni din necesarul de finanţare al anului 2019. Ministerul Finanţelor Publice a anunţat deja că vrea să atragă încă 1,25 miliarde de euro în a doua jumătate a anului.

„Tendinţa ca procent în PIB este în continuare de scădere, iar dacă ne raportăm la media europeană de 80 la sută din PIB, România este un model încă în ce priveşte gestionarea datoriei publice“, a spus Varujan Vosganian. 

Lucrurile se văd însă diferit de cealaltă parte a baricadei politice. „Faptul că Guvernul se împrumută arată clar că economia nu duduie, arată că Guvernul nu are bani pentru investiţii, de-abia gâfâie pentru salarii şi funcţionarea instituţiilor“, a spus deputatul Petru Movilă, liderul PMP Iaşi. El a amintit că, în 2018, creşterea economică a fost de 7,8 la sută, dar deficitul bugetar a fost mult peste pragul de 3 la sută impus prin Tratatul de la Maastricht în 1992, respectiv 5,2 la sută.

Comentarii