Nemaiîntâlnit: avocată pedepsită de instanţă pentru că nu şi-a apărat corect clientul

marți, 10 iulie 2018, 01:49
4 MIN

Pentru că nu şi-a îndeplinit corespunzător îndatoririle, deşi a fost plătită pentru asta, o avocată a fost obligată de Tribunalul Iaşi să plătească daune morale propriului client.

 Acesta din urmă, un ieşean stabilit în SUA, apelase la avocată pentru a-şi recupera, în instanţă, o datorie. Pentru că nu i-a spus la timp că trebuie să achite o taxă, procesul clientului a fost anulat.

„M-am simţit înjunghiat pe la spate de omul pe care l-am plătit să mă apere. M-am simţit trădat de un sistem a cărui menire este să te ajute“, ne-a spus Valentin Ursachi, bărbatul care trebuie să primească daune morale de la avocata sa.

O avocată care activează în Iaşi a fost obligată să îi achite daune morale unui fost client. Femeia a fost dată în judecată de client, după ce a pierdut un proces pentru că nu a plătit taxa de timbru.

Judecătorii care au obligat-o pe Iulia Adalmina Medeleanu să îi achite daune morale de 2.000 de lei lui Valentin Ursachi au considerat că avocata ar fi trebuit să depună toate eforturile pentru a-şi reprezenta clientul, şi că, fiind avocată, ar fi trebuit să îşi notifice clientul că trebuie să achite o taxă de timbru încă dinainte de a deschide un proces. Decizia prin care justiţia a decis ca avocata să-şi despăgubească clientul este definitivă şi a fost luată de Tribunalul Iaşi.

De la ce a pornit totul

Valentin Ursachi este plecat din România de 19 ani, fiind domiciliat în SUA şi având rezidenţă şi în Iaşi. În 2014, bărbatul avea de recuperat de la un amic suma de 1.000 de dolari, pe care i-o împrumutase în 2011. Pentru că nu a reuşit să îşi recupereze banii pe cale amiabilă, Ursachi a decis să îl dea în judecată pe datornic, apelând la serviciile Iuliei Medeleanu.

În 2014, avocata a depus la Judecătorie o cerere de chemare în judecată în numele lui Ursachi, primind de la acesta, în primă fază, 200 de lei, şi alţi 600 de lei ulterior. Pe 16 septembrie 2014, Judecătoria Iaşi a anulat cererea de chemare în judecată intentată de Ursachi şi formulată de Medeleanu, magistraţii invocând că nu a fost achitată taxa de timbru.

Judecătorii nu au mai analizat, astfel, pe fond, ceerea lui Ursachi, chiar dacă acesta, cel mai probabil, ar fi câştigat procesul, având documente care demonstrau împrumutul.

Într-o discuţie cu reporterii „Ziarului de Iaşi”, Ursachi a precizat că avocata sa chiar l-ar fi păcălit că ar fi făcut toate cele necesare pentru a câştiga procesul, păcălind şi persoana din România care fusese delegată de el pentru a se interesa de stadiul procesului.

Mai mult, a susţinut Ursachi, avocata i-ar fi cerut 500 de lei pentru taxa de timbru ulterior deciziei de anulare a acţiunii tocmai pentru netimbrare. Printr-o cerere întocmită de el, Ursachi s-a întors împotriva avocatei sale, cerând atât restituirea onorariului, cât şi daune morale. În primă fază, Judecătoria Iaşi a decis ca Ursachi să primească 600 de lei, parte a onorariului, respingând solicitarea privind daunele morale.

În schimb, prin sentinţă definitivă, Tribunalul Iaşi a admis apelul şi a decis ca Medeleanu să îi plătească şi daune morale de 2.000 de lei bărbatului.

„În ceea ce priveşte prejudiciul moral, tribunalul constată că atingerea adusă dreptului la integritate psihică prin lezarea încrederii în profesionişti rezultă din materialitatea faptei ilicite săvârşite de către pârât (n.r. – avocata), având în vedere faptul că reclamantul a încheiat un cotract de asistenţă juridică plecând tocmai de la premisa de profesionalism de care trebuie să dea dovadă cabinetele de avocat şi de încredere în acţiunile acestora. Or atât timp cât pârâtul, în calitate de profesionist al dreptului, a înregistrat o cerere de chemare în judecată informă a adus atingere dreptului nepatrimonial al reclamantului”, a motivat Tribunalul Iaşi.

Cum s-a apărat avocata

După ce a pierdut procesul dintr-un motiv stupid, Valentin Ursachi s-a adresat şi Baroului Vaslui, unde este înregistrată oficial Iulia Medeleanu. Reprezentanţii acestei instituţii i-au respins însă plângerea, aceeaşi decizie fiind luată şi de către Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR), care nici nu a mai analiza recursul, invocând o excepţie.

Ursa­chi nu s-a lăsat şi a dat în judecată UNBR, obţinând, în martie, o decizie prin care a obligat baroul să analizeze recursul său şi să decidă dacă avocata trebuie sau nu sancţionată.

„M-am simţit înjunghiat pe la spate de omul pe care l-am plătit să mă reprezinte. Ulterior, m-am simţit trădat de un sistem a cărui menire este să te ajute”, a comentat Ursachi. Într-o discuţie telefonică purtată cu reporterii noştri aseară, avocata Medeleanu a precizat ca îşi asumă greşeala şi că va respecta decizia instanţei: "Orice om greşeşte, şi îmi asum această greşeală de care îmi pare foarte rău".

În cursul procesului, ea nu a fost însă de acord cu cele susţinute de fostul său client, depunând o întâmpinare în care a susţinut:

„După ce noi am promovat litigiul pe rolul Jude­cătoriei Iaşi, reclamantul Ursachi nu a mai luat în niciun mod legătura cu apărătorul său, el de altfel locuind în SUA. Nu a telefonat ca­binetului nostru, nu a ţinut legătura prin fax, e-mail sau alte mijloace. În cadrul procedurii prealabile, la data de 21 august, Judecătoria a calculat şi impus obligaţia achitării taxei de timbru în cuantum de 288,03 RON, sumă pe care reclamantul nu a achitat-o, deoarece nu a ţinut în vreun mod legătura cu cabinetul nostru, astfel încât cererea a fost anulată pentru acest motiv”.

Comentarii