Nici un caz de rujeolă raportat la Iaşi în ultimele două luni

luni, 10 iunie 2019, 01:50
2 MIN
 Nici un caz de rujeolă raportat la Iaşi în ultimele două luni

De aproape două luni, în judeţul Iaşi nu a fost înregistrat niciun nou caz de rujeolă, conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile. Cu toate acestea, în ultima săptămână au fost raportate peste 100 de cazuri în ţară, în 17 judeţe. 

Cele mai multe dintre acestea, în număr de 36 au fost declarate de către medicii din judeţul Mehedinţi, clasamentul fiind urmat de municipiul Bucureşti, cu 13 îmbolnăviri şi Teleorman, cu 11. Până în prezent, de la începutul sezonului, aproximativ 17.100 de persoane au fost diagnosticate cu rujeolă, iar 64 dintre acestea şi-au pierdut viaţa din cauza complicaţiilor. La Iaşi, din cauza rujeolei au murit cinci persoane, care conform medicilor nu fuseseră vaccinate împotriva bolii. Astfel, judeţul se clasează pe locul al patrulea în ţară ca număr de decese, asemeni Constanţei, unde tot cinci persoane au murit din cauza rujeolei. Locul întâi este ocupat de Timiş, unde afecţiunea a curmat viaţa a nouă persoane, cel de-al doilea de Dolj, unde au murit şapte persoane, iar cel de-al treilea de Arad, cu şase decese.

Doctorii atrag atenţia că modalitatea de prevenire a rujeolei este vaccinarea, iar în cazul în care boala a fost deja contactată se recomandă izolarea bolnavului şi aerisirea cât mai frecventă a camerei acestuia. Simptomele care apar la 10-12 zile de la contactul cu virusul sunt febra, o stare generală de disconfort, o erupţie cutanată, întâi la nivelul feţei şi pe gât, iar apoi pe tot corpul. Pojarul mai poate provoca vărsături, diaree, dureri abdominale, dureri de cap, indispoziţie. În cazul apariţiei simptomelor, medicii recomandă prezentarea la medicul de familie sau la spital. 

 

 

Comentarii