Nouă elevi ieşeni, olimpici la Geografie, la o şcoală de vară în Rarău

miercuri, 27 iulie 2022, 01:50
2 MIN
 Nouă elevi ieşeni, olimpici la Geografie, la o şcoală de vară în Rarău

Școala de vară pentru olimpicii de la Geografie!  Din Iași au participat un grup de nouă elevi.  Tinerii cu performanțe deosebite în competițiile naționale geografice s-au reunit, pentru o săptămână, în cadrul Stațiunii de cercetare științifică și practică studențească „Ion Gugiuman” din Masivul Rarău, ce aparține Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC).

Moment de recunoștință pentru elevii care au obținut rezultate remarcabile la etapele naționale ale concursurilor de geografie, aceștia au participat la o serie de aplicații practice de teren, care au vizat aspecte geomorfologice, climatologice și de biogeografie montană. Principalele zone vizitate au fost Pietrele Doamnei, Piatra Șoimului, Vârful Rarău, Pochii Rarăului, Piatra Zimbrului, Codrul secular de la Slătioara, fânețele Todirescu și Mănăstirea Rarău. Timp de o săptămână, elevii au luat contact direct cu forme ale reliefului carstic și periglaciar, cu infrastructura specifică unei stații meteorologice de altitudine, cu tipuri de vegetație etajată altitudinal, dar și cu condiții diferite de manifestare a turismului montan: drumeția montană, escalada, tiroliana, turismul științific și cultural-religios. Pe lângă aplicațiile practice pe care le-au avut de îndeplinit în fiecare zi, olimpicii au participat și la teme geografice de actualitate, susținute de către două cadre didactice universitare din cadrul Departamentului de Geografie. Nu au lipsit și activitățile de divertisment și cele sportive.

Școala de vară destinată elevilor participanți la etapa națională Olimpiadei de geografie din anul școlar în curs s-a desfășurat în perioada 18-24 iulie.  Acțiunea se află la a III-a ediție și  aparține Facultății de Geografie și Geologie din cadrul UAIC, în colaborare cu Societatea de Geografie din România și Inspectoratul Școlar Județean Iași.

Comentarii