Nu uitați de eclipsa de Soare de marți, 25 octombrie. Vizibilitate maximă de la Iași

marți, 25 octombrie 2022, 07:25
2 MIN
 Nu uitați de eclipsa de Soare de marți, 25 octombrie. Vizibilitate maximă de la Iași

După șapte ani și jumătate, Luna se pune din nou în fața Soarelui. Pe 25 octombrie, din România se poate observa timp de mai bine de două ore o eclipsă parțială de Soare, discul astrului din centrul Sistemului Solar urmând să fie acoperit în proporție de până la 44%.

Amurgul vine în timpul zilei, ca și cum un nor mare și negricios ar bloca lumina venită de la astrul aflat la aproximativ 150 de milioane de kilometri distanță de Pământ. O eclipsă parțială este un eveniment în care Luna ascunde o parte din Soare, lăsând să strălucească însă anumite procente din steaua care ne încălzește și ne luminează.

Eclipsa parțială de Soare din 25 octombrie va fi vizibilă (folosiți ochelari speciali de protecție!) pe tot teritoriul României, gradul de acoperire variind între 32% în zona de sud-vest a țării – județele Timiș, Caraș-Severin, Dolj – și 44% în nord-est, județele Botoșani și Iași; la București, discul va fi acoperit în proporție de 39%. Fenomenul debutează undeva între ora 12.20 (est) și 12.28 (vest), în funcție de zona în care vă aflați, și se termină între 14.36 și 14.54 (la fel, în funcție de locul din care se privește), maximul având loc la aproximativ o oră distanță de la debutul eclipsei, eclipsă care va dura în totalitate, în zona de nord-est, aproape 2 ore și 30 de minute.

În cazul eclipselor totale, următoarea în România urmând a avea loc abia în 2081, pe 3 septembrie, Luna maschează perfect Soarele. Satelitul nostru este de aproape 400 de ori mai mic decât Soarele, dar, în același timp, este și de aproximativ 400 de ori mai aproape, astfel că cele două astre au, întâmplător, același diametru aparent. Cu toate astea, în viitor – ce-i drept, într-un viitor foarte îndepărtat –, acestea nu vor mai exista, față de cele parțiale și inelare care vor continua să existe. Vom mai putea asista la eclipse totale de Soare doar în următorii 600 de milioane de ani, pentru că Luna se îndepărtează de Pământ cu aproape 4 centimetri pe an, iar în același timp, Soarele crește în mărime.

Comentarii