De Sănătate

Punem punctul pe știi

Numărul fumătorilor de sex masculin a scăzut pentru prima dată pe plan mondial

joi, 19 decembrie 2019, 18:59
2 MIN
 Numărul fumătorilor de sex masculin a scăzut pentru prima dată pe plan mondial

Lupta împotriva fumatului a înregistrat o premieră, ce poate fi considerată un “punct de cotitură”: numărul bărbaţilor care consumă tutun a scăzut pentru prima dată pe plan mondial, o tendinţă observată la femei de mai mulţi ani deja, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-un raport publicat joi, informează AFP.

Această informaţie nu este deloc lipsită de consecinţe, deoarece bărbaţii reprezintă marea majoritate (82%) din totalul de 1,337 miliarde de consumatori de tutun pe plan mondial, a precizat OMS, care analizează comportamentele fumătorilor şi ale altor consumatori de tutun de aproape 20 de ani.

Până în prezent, OMS constatase “o creştere regulată a numărului de bărbaţi care consumă produse mortale fabricate din tutun”, a reamintit directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat în acelaşi comunicat.

“Or, acum, pentru prima dată, observăm o scădere, datorită atitudinii mai ferme a guvernelor în faţa industriei tutunului”, a adăugat el, salutând totodată “acest punct de cotitură în lupta împotriva fumatului”, care s-a produs în 2019 şi care ar trebui să fie confirmat în viitor.

În aproape 20 de ani, numărul total al consumatorilor de tutun pe plan mondial a scăzut cu aproximativ 60 de milioane şi a ajuns la 1,337 miliarde de persoane în 2018, potrivit celei de-a treia ediţii a raportului mondial al OMS despre fumat.

Această scădere se explică prin scăderea cu aproximativ 100 de milioane a numărului consumatoarelor de tutun în aceeaşi perioadă, care a ajuns la 244 de milioane în 2018. În aceeaşi perioadă, numărul bărbaţilor care consumă produse pe bază de tutun a crescut cu 40 de milioane (1,093 miliarde în 2018).

Raportul OMS, care acoperă doar produsele conţinând tutun şi exclude ţigaretele electronice, arată că tendinţa de creştere a numărului de fumători de sex masculin a fost stopată.

Potrivit previziunilor OMS, numărul consumatorilor bărbaţi ar trebui să scadă cu 2 milioane între 2018 şi 2020 şi va ajunge la 1,091 miliarde, urmând să scadă apoi cu 4 milioane între 2020 şi 2025, când va ajunge la 1,087 miliarde.

Global, OMS prevede o scădere cu 10 milioane de persoane a numărului total pentru ambele sexe în raport cu 2018 şi o nouă scădere de 27 milioane până în 2025.

Aceste cifre arată că eforturile de luptă ale ţărilor pentru a învinge fumatul progresează, potrivit OMS, pentru care progresele rămân totuşi insuficiente în raport cu obiectivele fixate de către guverne.

Raportul arată de altfel că în Asia de Sud-Est sunt înregistrate cele mai mari rate ale fumatului, dar acestea ar trebui să scadă cu rapiditate, potrivit OMS, pentru a ajunge la niveluri asemănătoare cu cele din regiunile europene şi din Pacificul occidental.

În fiecare an, fumatul se află la originea a peste 8 milioane de decese, cauzând, în medie, moartea unui fumător din doi. Peste 7 milioane dintre aceste decese sunt cauzate de consumul direct al produselor din tutun, iar 1,2 milioane de decese reprezintă un rezultat al fumatului pasiv, potrivit OMS.AGERPRES

Comentarii