Războiul pentru vice

Nume vehiculate pentru postul de viceprimar. Se tulbură multe ape cu această schimbare

vineri, 16 februarie 2018, 03:02
5 MIN
 Nume vehiculate pentru postul de viceprimar. Se tulbură multe ape cu această schimbare
Oficializarea excluderii din partid a viceprimarului Gabriel Harabagiu (foto) duce, potrivit legii, la pierderea mandatului său de consilier local şi, în consecinţă, la pierderea funcţiei de viceprimar al Iaşului. Până la a se ajunge aici sunt însă câţiva paşi procedurali care pot strica multe calcule politice. „Ziarul de Iaşi“ a analizat situaţia din punctul de vedere al legii administraţiei, dar şi din perspectivă politică. Deşi pare o simplă rocadă de funcţii, modul în care se vor aşeza lucrurile în Consiliul Local poate afecta considerabil bunul mers al deciziei edilitare în oraş, spre binele sau în dauna ieşenilor. Cine va fi viitorul viceprimar? Va mai fi acesta „omul lui Chirica“, mâna sa dreaptă? Ce ne facem dacă revin situaţiile de blocaj total în care a stat Iaşul ani de zile în perioada Simirad, când nicio decizie importantă nu putea fi luată prin vot, primarul având în faţă un CL total ostil, fără majoritate favorabilă lui? Sunt întrebări care trebuie să ne preocupe fie şi ca simpli ieşeni.

Viceprimarul Gabriel Harabagiu, proaspăt exclus din PSD, va rămâne în funcţie cel puţin până la începerea primăverii. Potrivit legii administraţiei publice locale, excluderea edilului din partidul pe listele căruia a fost ales atrage după sine pierderea mandatului de consilier local, şi, pe cale de consecinţă, a funcţiei de viceprimar, în care a fost ales de colegii consilieri în baza calităţii de consilier. Dar, din punct de vedere procedural, acest lucru se poate întâmpla în câteva săptămâni sau în maximum 60 de zile.

Strict procedural, cel care constată încetarea mandatului este prefectul Marian Şerbescu, în baza unei sesizări trimise de partidul pe listele căruia a fost ales, PSD în cazul de faţă. Prefectul are la dispoziţie maximum 30 de zile să emită ordinul, dar Harabagiu a anunţat deja că va contesta în instanţă actul, având acest drept, acuzând că nu au fost respectate procedurile interne din Statutul PSD în luarea deciziei de excludere. Potrivit legii, instanţa trebuie să se pronunţe în maximum 30 de zile. Abia după ce curg aceste termene, Consiliul Local (CL) va putea adopta o decizie pentru ca următorul de pe lista PSD de la alegerile din 2016 să poată deveni consilier local.

Acesta este nimeni altul decât Mihai Gavril, un jurist care a făcut parte din Comisia de etică a PSD care l-a anchetat pe Harabagiu. Mai mult, Gavril a fost exclus din organizaţia municipală a PSD Iaşi, dar această decizie nu a fost validată de forul ierarhic superior al filialei. În tot acest context, intrarea lui Gavril în CL este pusă sub semnul întrebării.

În ceea ce priveşte funcţia de viceprimar, care va rămâne automat vacantă odată ce Harabagiu pierde calitatea de consilier local, cel mai frecvent nume vehiculat în PSD, dintre actualii consilieri, este cel al lui Gabriel Surdu, el mai ocupând şi în trecut această funcţie, în mandatul de primar al lui Gheorghe Nichita. Însă, nu este exclus ca PSD să propună noul viceprimar din rândul social-democraţilor care nu fac parte acum din CL, dar care se află pe lista de rezervă. Şi la care se poate ajunge, pentru a intra în CL, urmare a refuzurilor sau neavizărilor „dirijate“ de la partid.

Ce documente trebuie să trimită PSD la prefect

Prefectul a explicat ieri că, din punct de vedere procedural, PSD trebuie să trimită la instituţie o documentaţie care să cuprindă: sesizarea cu elemente de identificare ale alesului local, temeiul în baza căruia a fost luată decizia de excludere, o declaraţie pe proprie răspundere a persoanei compentente să semneze sesizarea (şeful PSD Iaşi Maricel Popa) prin care se certifică faptul că au fost respectate toate procedurile interne privind aplicarea sancţiunii de excludere, şi, nu în ultimul rând, comunicarea privind excluderea către alesul local aflat în această situaţie.

„Prefectul nu analizează proceduri interne de partid. Prefectul constată încetarea mandatului şi vacantează postul dacă documentaţia va cuprinde toate elementele prevăzute de legislaţie“, a completat Marian Şerbescu.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a adăugat că ordinul de prefect trebuie emis în maximum 30 de zile de la depunerea sesizării de către PSD. Potrivit legii statutului aleşilor locali, Harabagiu are dreptul de a ataca ordinul prefectului în instanţă. De menţionat că ordinul prefectului produce efecte imediate, dar actualul viceprimar poate solicita instanţei suspendarea actului până la judecarea pe fond.

La nivelul CL nu se va mai adopta o hotărâre în ceea ce-l priveşte pe Harabagiu, ci rolul plenului este de a lua act de propunerea PSD pentru înlocuirea acestuia cu un nou consilier.

„În cazul în care va fi emis ordinul, voi contesta în instanţă faptul că nu a fost respectată procedura internă de partid“, a declarat ieri Harabagiu.

Primarul Mihai Chirica i-a luat apărarea acestuia, şi a spus că procedura este „viciată din start“.

„Conform Constituţiei, domnul viceprimar are dreptul la apărare, dar i s-a luat acest drept“, a spus Chirica. Inclusiv edilul-şef al Iaşului se va adresa instanţei în cazul propriei excluderi.

Va avea sau nu parte Chirica de un CL ostil?

Despre posibilitatea ca cei 14 aleşi locali ai PSD din CL (din totalul de 27, deci peste 50%) să se întoarcă împotriva lui, Mihai Chirica a admis că „pot exista presiuni să nu se voteze un proiect sau altul“ din partea PSD, dacă acel proiect „nu e pe traiectoria partidului“. Cu toate acestea, el crede că nu va avea parte de un consiliu local „ostil“.

În ceea ce priveşte viitorul său politic, Chirica a precizat că e mult prea devreme să spună în ce condiţii va candida pentru un nou mandat în fruntea oraşului.

„Nivelul meu de independenţă mi l-am dobândit în bătălia directă cu Liviu Dragnea. Este vorba despre independenţa mea ca persoană, ca personalitate, ca om. Pot să fiu ataşat şi filosofiei marxiste, nu contează unde mă aflu, important e că o voi face cu propria mea conştiinţă până la capăt. E o discuţie prea devreme, şi nu poate contura un răspuns acum“, a declarat Chirica, întrebat ce strategie are pentru anul 2020.

În ultima vreme, s-a speculat în mediul public o eventuală apropiere a acestuia de partidul lui Victor Ponta, Pro România, dar şi de PNL. Liderul liberalilor ieşeni, deputatul Costel Alexe, a exclus însă ieri o astfel de ipoteză, şi a subliniat că nici el şi niciun alt coleg de-al său nu a vorbit cu Mihai Chirica despre o astfel de posibilitate.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii