O companie IT din Iaşi dezvoltă voluntar echipamente de protecţie pentru medici

joi, 02 aprilie 2020, 18:35
2 MIN

Ieşenii cu acces la imprimante 3D au început să îşi ofere resursele către sistemele de asistenţă medicală.

O companie de software din judeţul Iaşi aparţinând lui Adrian Cârlan, cel care a câştigat în 2015 o competiţie internaţională organizată de NASA (Agenţia Spaţială Americană) cu un proiect de construire a unei drone utilitare pentru o staţie spaţială, a început să dezvolte echipamente de protecţie pentru medicii ieşeni, pe care vrea să le distribuie gratuit spitalelor.

Pentru crearea lor foloseşte imprimarea 3D, care se dovedeşte utilă ca instrument de răspuns de urgenţă. Au fost făcute până acum măşti respiratorii, urmând să fie produse şi viziere, echipamente pe care le vor dona unităţilor spitaliceşti.

“Aşteptăm să ni se alăture demersului toţi cei care deţin acasă o imprimantă 3D, eventual companiile care doresc să imprime sau persoanele care vor să ajute prin achiziţionarea de materiale pentru imprimantele 3D. Aceste echipamente propuse nu sunt omologate de către autorităţile competente, însă pot fi folosite în ultima instanţă, în lipsa oricăror altor echipamente omologate oficial. Medicii le pot testa şi proba şi chiar să ne dea sfaturi pentru îmbunătăţirea lor. Comunitatea 3D Printing poate veni în ajutor suplimentând, la nevoie, cu echipamente create local şi distribuite acolo unde este cea mai mare nevoie. Acest lucru se întâmplă deja în alte ţări precum Italia, Spania, Franţa şi altele”, a spus Adrian Cârlan pentru “Ziarul de Iaşi”.

Posesorii de imprimante 3D care doresc să se implice în proiect se pot înscrie în grupul Facebook https://www.facebook.com/groups/558125544833509/, special dedicat iniţiativei. (Florentina SANDU)

Comentarii